Вчені з'ясували, чи є зв'язок між ДНК і смертельними хворобами серця

9 серпня 2021, 01:37
Чи є взаємозв'язок між ризиком ішемічної хвороби серця, включаючи Серцевий Напад і коронарною смертю - вчені, нарешті, дали відповідь на це питання.
ДНК
Вчені з'ясували, чи є зв'язок між ДНК і смертельними хворобами серця / ua.depositphotos.com

Є епігенетичні сигнатури в ДНК людини, які пов'язані з серцевими захворюваннями. Результати наукової роботи, які було опублікований у журналі JAMA Cardiology, допоможуть розробити методи клінічного втручання до прояву симптомів. Дослідники проводили співробітники Університету Колумбії.

Вони визначили конкретні ділянки ДНК, де відбувається метилювання — приєднання метильних груп, що змінюють активність генів. У цьому випадку метилювання було пов'язано з ризиком ішемічної хвороби серця, включаючи Серцевий Напад і коронарною смертю.

Потім фахівці застосували той же підхід до чотирьох когорт з інших досліджень: Atherosclerosis Risk in Communities (розділені на чорні і білі когорти через відмінності в часі і лабораторних методах), Framingham Heart Study і Women's Health Initiative. В цілому вчені вивчили понад 400 тисяч ділянок ДНК і 1894 випадки ішемічної хвороби серця.

відео дня

Вчені виявили 506 епігенетичних міток, які пов'язані з серцево-судинним ризиком. З них 33 були також пов'язані з серцево-судинним ризиком у трьох і більше когортах. Серед 33 сайтів метилювання були ті, для яких раніше показано зв'язок з ризиком серцево-судинних захворювань і курінням, а також нові сайти, які, на думку дослідників, заслуговують вивчення в майбутньому. Подальший аналіз загальних рис між 33 мітками показав, що багато з них пов'язані з геном EGFR, який бере участь у зростанні і виживанні клітин.

читайте такожВчені знайшли новий метод уникнути хвороби серця при діабеті

Нагадаємо, раніше шведські вчені стверджували - один з популярних видів заварювання кави може не тільки зіпсувати смак напою, але і привести до проблем з серцево-судинною системою.

До того дослідники з Італії зуміли довести незвичайний вплив кави на організм

Раніше російський дієтолог і ендокринолог Альбіна Комісарова попередила, що дітям і підліткам варто уникати кофеїну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти