Дивовижне відкриття: названо здорову звичку, яка подвоює ризик Паркінсона

13 вересня 2021, 17:04оновлено 13 вересня 2021, 20:51
Невідомо, чому відбувається втрата нервових клітин, пов'язана з хворобою Паркінсона.
мозок
Дослідження змінюваних факторів ризику призвело до дивовижних відкриттів. / ua.depositphotos.com

Хвороба Паркінсона-це стан, при якому частини мозку поступово пошкоджуються протягом багатьох років. Це викликано втратою нервових клітин в тій частині мозку, яка допомагає контролювати і координувати рухи тіла.

Невідомо, чому відбувається втрата нервових клітин, пов'язана з хворобою Паркінсона, хоча дослідження для виявлення потенційних причин тривають.

Дослідження змінюваних факторів ризику призвело до дивовижних відкриттів, пише Express.co.uk.

відео дня

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі The Lancet, відмова від куріння "вдвічі збільшує ризик" хвороби Паркінсона.

читайте такожСимптоми Паркінсона: погана ознака хвороби, яку не можна ігнорувати

Ця зв'язок була підкреслена в дослідженні, опублікованому в Міжнародному журналі епідеміології.

Згідно з популяційним дослідженням, куріння більшої кількості сигарет або більш тривалий час пов'язане зі зниженням ризику розвитку хвороби Паркінсона.

Зниження ризику також спостерігалося у людей, які піддавалися пасивному курінню, в порівнянні з тими, хто ніколи не курив.

Проте вчені попередили, що замість того, щоб спонукати людей курити, результати вимагають подальших досліджень того, яка сполука в тютюні дає такий ефект.

Щоб зібрати свої висновки, дослідники з Лондонського університету королеви Марії, Імперського коледжу Лондона та Університету кампанії Луїджі Ванвітеллі в Італії проаналізували зв'язок між ризиком хвороби Паркінсона та тривалістю куріння, кількістю та часом, що минув з моменту відмови від куріння.

Вони розглянули потенційний ефект затримки, характер куріння серед нинішніх і колишніх курців, зв'язок з пасивним курінням і узгодженість між клінічними підтипами.

У дослідженні взяли участь 220 494 людини, які брали участь у проспективному Європейському популяційному дослідженні NeuroEPIC4PD в 13 центрах з восьми країн.

Всього було проаналізовано 715 випадків хвороби Паркінсона (середній вік на момент набору 61,4 року, вік початку 67,5 року).

Дані про звички до куріння були зібрані при наборі, в тому числі про те, ніколи не курили учасники, колишні або нинішні курці, їх вік, коли вони почали курити і коли вони кинули палити, а також кількість сигарет в день в різному віці.

Результати показали, що в порівнянні з людьми, які ніколи не курили, у колишніх курців ризик розвитку хвороби Паркінсона на 20% нижче, а у нинішніх курців вдвічі менше протягом періоду спостереження (12,8 років).

Викурювання більшої кількості сигарет і протягом більш тривалого періоду часу також було пов'язано з більш низьким ризиком розвитку захворювання, оскільки ризик у людей, які викурюють 12 і більше сигарет в день або більше 30 років, був приблизно на 55 відсотків нижче в порівнянні з тими, хто викурював сигарети. ніколи не курив.

Куріння корелює зі зниженням ризику хвороби Паркінсона як середнього віку, так і пізнього початку, а також при тремор-домінантному і акінетично-ригідному (уповільнення рухів, ригідність м'язів, постуральна нестабільність, порушення ходи) Паркінсона.

Крім того, ризик не змінився протягом періоду подальшого спостереження, що свідчить про уповільнюючий ефект куріння на початок хвороби Паркінсона, зазначила команда.

Вплив пасивного куріння вдома або на роботі також був пов'язаний з більш низьким ризиком, оскільки у пасивних курців на 30 відсотків менше ймовірність розвитку хвороби, ніж у осіб, які не піддавалися впливу.

"На закінчення, ці результати узгоджуються з захисним ефектом куріння щодо ризику [хвороби Паркінсона] "" - пишуть вчені.

"Наше відкриття неймовірно важливе з наукової точки зору і має підштовхнути до фундаментальних наукових досліджень, спрямованих на визначення агента, відповідального за цей ефект, виявленого в тютюні", - сказала Валентина Галло, доктор медичних наук. перший автор дослідження, йдеться в прес-релізі.

"Сподіваюся, це дасть уявлення про варіанти профілактичного лікування".

Галло додав:"однак, грунтуючись на цьому дослідженні, нікому і ніколи не порадять використовувати куріння в якості профілактичного засобу лікування хвороби Паркінсона через катастрофічні наслідки, які, як ми знаємо, куріння надає на загальний стан здоров'я людей".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти