Несподівані способи використання оцту в будинку і для здоров'я

2 серпня 2021, 16:19оновлено 2 серпня 2021, 18:57
Ймовірно, прямо зараз у вашій шафі стоїть пляшка оцту.
1627902748-3276.jpg
Оцет нетоксичний та екологічний / Pixabay

Універсальні чистячі засоби зручні, оскільки їх можна використовувати на самих різних поверхнях. Але незважаючи на те, що вони ефективні, деякі з цих миючих засобів не зовсім безпечні для здоров'я або навколишнього середовища.

З іншого боку, оцет нетоксичний і екологічний, що робить його ідеальним універсальним миючим засобом. І що найприємніше, це супер дешево.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися, які типи оцту використовувати, а також дев'ять способів використання оцту для очищення та дезінфекції вашого будинку, пише Healthline.

Переваги оцту в якості побутового миючого засобу

Ймовірно, прямо зараз у вашій шафі стоїть пляшка оцту. Але, як і багато інших, ви можете використовувати оцет тільки в якості заправки для салатів або в якості маринаду для овочів, м'яса, птиці або риби.

читайте такожОчищення оцтом: що категорично не можна чистити цим засобом

Однак оцет корисний не тільки для приготування їжі. Крім того, він є відмінним миючим і дезинфікуючим засобом, оскільки виготовлений з оцтової кислоти.

Оцтова кислота - це безбарвна органічна сполука, що надає оцту кислий смак і різкий запах. Він також входить до складу деяких побутових миючих засобів, які продаються в магазині.

Кисла природа оцту настільки сильна, що він може розчиняти мінеральні відкладення, бруд, жир і сажу. Він також досить сильний, щоб вбивати бактерії.

До різних типів оцту відносяться:

  • яблучний оцет
  • білий дистильований оцет
  • бальзамічний оцет
  • червоний або білий винний оцет

Кращий тип оцту для використання

Білий дистильований оцет-найкращий оцет для очищення, оскільки він не містить барвників. Отже, він не бруднить поверхні. При очищенні оцтом більш темного кольору можуть з'явитися плями.

Крім того, у дистильованого білого оцту близько 5% кислотності, що також схоже на кислотність багатьох універсальних чистячих засобів.

Про те запаху оцту

Сильний запах білого оцту може бути неприємним, і в цьому випадку можна використовувати яблучний оцет.

Він має ті ж очисні властивості, що і білий дистильований оцет, але, оскільки він зроблений шляхом ферментації яблучного соку, він також має злегка солодкий запах.

Яблучний оцет темніше за кольором, тому перед використанням в якості миючого засобу розведіть його у воді.

Якщо ви використовуєте оцет як миючий засіб, запах може зберігатися приблизно на годину. Однак це може бути невелика ціна за нетоксичний, натуральний і екологічно чистий очищувач.

Ви можете замаскувати запах, додавши кілька крапель ефірного масла, такого як масло лимона, масло лаванди або масло перцевої м'яти, в розпилювач, що містить водний розчин оцту.

Або відкрийте вікно і впустіть свіже повітря, щоб швидше видалити запах.

Ось кілька прикладів використання оцту в домашніх умовах.

1. Стекла

Використовуйте оцет, щоб зробити власний засіб для чищення скла. Змішайте одну частину води з двома частинами оцту в пульверизаторі. Розпиліть розчин на скляні поверхні і протріть, щоб не було розлучень.

2. Стільниця

Оскільки оцет є природним дезінфікуючим засобом, він може очищати і дезінфікувати стільниці після приготування їжі. Для видалення стійких плям додайте кілька крапель мила в одну частину води і дві частини оцту.

Оцет також видаляє запахи з стільниць, але його не можна використовувати для обробки граніту або мармуру. Замість цього використовуйте засіб для чищення натурального каменю. Кислота в оцті може зменшити блиск натурального каменю.

Оцет також може відлякувати мурах, які вночі можуть нишпорити по стільниці в пошуках залишків їжі.

3. Змішувач

Змішайте 2 чайні ложки оцту і 1 чайну ложку солі, щоб видалити відкладення кальцію на кранах і арматурі. Цей розчин також може видалити плями від жорсткої води з насадки для душу.

Щоб позбутися від стійких плям, обприскати пристосування і змішувачі оцтом, а потім на ніч обв'яжіть навколо нього пакет. На наступний ранок скраб і обполосніть.

4. Душові та ванни

Густу мильну піну і цвіль видалити складно. Розпилюйте нерозбавлений білий оцет на стіни ванни та душу. Залиште оцет на кілька хвилин, потім потріть і змийте.

Або змішайте питну соду і оцет, щоб утворилася паста, і видаліть стійку бруд.

5. Туалет

Налийте в унітаз 2-3 склянки нерозбавленого оцту і залиште на 3 години. Очистіть щіткою для унітазу і змийте. Це допомагає видалити кільця навколо унітазу і дезодорує унітаз.

6. Стать

Оцет також є відмінним засобом для миття підлог, але тільки для певних типів підлог.

Не використовуйте оцет для чищення паркетних підлог, тому що він може розчинити покриття і залишити водяні знаки. Натуральна кислота в оцті також може пошкодити підлогу з натурального каменю.

Однак ви можете використовувати оцет для лінолеуму без воску.

7. Посудомийна машина

Щоб видалити мильну піну в посудомийній машині, додайте 1 склянку оцту в відділення для ополіскування і дайте посудомийній машині попрацювати весь цикл.

8. Побутова техніка

Щоб позбутися від запаху в мікрохвильовій печі, помістіть миску з 1/4 склянки оцту і 1 склянкою води в мікрохвильову піч і нагрійте її пару хвилин. Цей розчин також може видалити стійкі плями.

Оцет також відмінно підходить для очищення внутрішніх і зовнішніх пристроїв, в тому числі з нержавіючої сталі. Змішайте рівні частини Негар і воду в пульверизаторі, потім обприскати прилади.

Використовуйте чисту тканину з мікрофібри, щоб стерти розчин. Не використовуйте абразивні губки, так як вони можуть подряпати поверхню приладів.

9. Пральня

Дистильований білий оцет також відмінно підходить для видалення запаху і плям з тканини. Не використовуйте темний оцет, інакше ви можете забруднити одяг. Додайте в цикл прання 1 склянку оцту.

Чи може оцет поліпшити травлення?

Але, хоча оцет є чудовим миючим засобом для дому, чи може він допомогти вашій внутрішній травній системі?

Оцет-або, точніше, яблучний оцет-рекламується як природний засіб від проблем з травленням, хоча немає ніяких суворих досліджень або наукових досліджень, що підтверджують ці твердження.

Може полегшити здуття живота

Однак цілком можливо, що яблучний сидр може поліпшити проблеми з травленням, враховуючи, як він може підвищити рівень кислотності в шлунку.

Це може допомогти полегшити такі симптоми, як здуття живота, яке іноді виникає через низький рівень кислоти в шлунку.

Може боротися з кислотним рефлюксом

Яблучний оцет також може допомогти в боротьбі з кислотним рефлюксом.

Існує думка, що оцет може збалансувати рівень pH в шлунку, що не тільки допомагає нейтралізувати кислоту в шлунку, але і запобігає надмірному зростанню шкідливих бактерій в кишечнику.

Це може допомогти зменшити запалення кишечника.

Може виводити токсини з організму

Ще одна передбачувана перевага яблучного оцту-це його здатність виводити токсини з організму. Деякі люди використовують його як природний детоксифікатор, а також як засіб від запорів і засіб для схуднення.

Розбавити водою і пити тільки 1 склянку в день.

Єдиний спосіб дізнатися, чи може яблучний оцет поліпшити ваше травлення, - це спробувати його, а потім подивитися, як ви себе почуваєте. Змішайте 1-2 чайні ложки яблучного оцту у великій склянці води і випийте.

Використовуйте органічний нефільтрований яблучний оцет і пийте тільки один стакан в день.

Плавання осаду-це нормально. Це називається матір'ю. Занадто багато яблучного оцту може пошкодити зубну емаль.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти