Вони є у кожному холодильнику: які продукти викликають прищі

16 лютого 2022, 03:35
Доглядати за шкірою можна не лише ззовні, а й "зсередини" – для цього потрібно внести зміни у наш раціон.
Вони є у кожному холодильнику: які продукти викликають прищі
Які продукти викликають прищі й акне/ womenstalk, Укрінформ

Їжа сама по собі не є прямою причиною появи акне і прищів, проте вона впливає на загострення проблеми. У той же час, якщо підкоректувати свій раціон і виключити з нього продукти, вживання яких позначається на шкірі, ви можете позбутися прищів чи зменшити їх кількість.

Акне є хронічним захворюванням, і людина може мати до нього генетичну схильність, розповідає нутриціолог Софія Рожко в Instagram.

Проблема виникає у сальній залозі. Поступово до неї підключається гіперкератоз (порушення відлущування), а далі – гіперсекреція і гіпертрофія сальної залози, що викликає запалення, порушення мікробіому шкіри.

відео дня

Велике значення має правильний догляд за шкірою. Проте доглядати за нею можна не лише зовнішньо, а й внутрішньо, переглянувши свій раціон. Якщо ви шукаєте ефективний спосіб позбутися прищів, вам може допомогти дієта для проблемної шкіри, схильної до висипань.

Які продукти викликають прищі

Нутриціолог радить виключити зі свого раціону наступні продукти, вживання яких провокує появу прищів та акне і не дає стану шкіри покращитися:

1. Молоко

Цей продукт містить інсуліноподібний фактор росту (IGF-1), який стимулює роботу сальних залоз. Під час досліджень вчені знайшли зв'язок молока, морозива та виникнення акне. Сир і твердий сир не мають такого впливу на появу висипань.

За словами нутриціолога, краще на місяць обмежити всі молочні продукти, і потім вводити їх у раціон по одному. Якщо після вживання якогось з них з’являються чи посилюються акне – краще відмовитися від цього продукту і повністю виключити його з раціону.

2. Їжа з високим глікемічним індексом

До цієї категорії продуктів належать солодощі, солодкі напої і фреші, а також рафіновані продукти. Вони мають вплив на рівень інсуліну та роботу сальних залоз.

3. Багаті вуглеводами продукти у поєднанні з молоком

Якщо ви звикли пити капучино після того, як з’їли піцу або пасту, то таке поєднання ударної дози вуглеводів з напоєм, що містить молоко, одразу позначиться на шкірі. Такі харчові звички точно не допоможуть позбутися прищів, а лише загострять проблему.

4. Глютен

Поки що достовірно невідомо, чи справді глютен впливає на появу прищів та акне, адже не було проведено відповідних досліджень, розповідає нутриціолог. Проте, за її словами, на практиці часто такий зв'язок досить помітний – у пацієнтів з непереносимістю глютену є акне, а обмеження вживання продуктів, які його містять, допомагає зменшити кількість прищів.

Щоб позбутися прищів за допомогою відмови від цих продуктів, потрібно поспостерігати за своєю шкірою від 2 до 4 тижнів, а вже тоді коригувати план дій.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти