Устриці: навіщо їх їсти і як готувати

10 вересня 2021, 17:04
Устриці поживні і містять багато вітамінів і мінералів, які можуть принести користь для здоров'я.
1631282667-2629.jpg
У цій статті обговорюється поживна цінність устриць / Pixabay

Устриці-це великі плоскі молюски. Люди можуть їсти деякі види цих морських істот, приготовані або сирі, і багато хто вважає їх делікатесом.

Устриці належать до кількох їстівних морських двостулкових молюсків, що належать до сімейства Ostreidae. Два поширені типи включають Тихоокеанські та східні устриці.

Вони відіграють життєво важливу роль в екосистемі - вони покращують якість води за рахунок фільтрації забруднюючих речовин з води і допомагають забезпечити відповідне середовище проживання для риб, безхребетних та інших молюсків, пише Medical News Today.

відео дня

читайте такожЕксперт розкрив цікавий факт щодо устриць

У устриць є раковина неправильної форми, яка містить внутрішнє тіло, також відоме як м'ясо. Хоча багато людей знають про відомі афродизіаки устриць, вони також дуже поживні і можуть принести користь для здоров'я.

У цій статті обговорюється поживна цінність устриць, їх користь для здоров'я, а також будь-які потенційні ризики і проблеми, пов'язані з їх вживанням.

За даними Міністерства сільського господарства, 100 грамів сирих тихоокеанських устриць містять:

  • калорії: 81 кілокалорія
  • білки: 9,45 г
  • жири: 2,30 г
  • вуглеводи: 4,95 г
  • цинк: 16,6 міліграма (мг)
  • мідь: 1,58 мг або 176% від денної норми людини (ДВ)
  • вітамін B12: 16 мкг (667% денної норми)
  • залізо: 5,11 мг (28% добової норми)
  • магній: 22 мг (5% добової норми)
  • калій: 168 мг (4% від добової норми)
  • селен: 77 мкг (140% денної норми)
  • Користь здоров'ю

Устриці поживні і містять багато вітамінів і мінералів, які можуть принести користь для здоров'я. Ось деякі приклади:

Білок: устриці є високим джерелом білка і відносно низькокалорійні, що означає, що вони допомагають людям відчувати себе ситими. Дослідження показують, що дієта з високим вмістом білка може допомогти знизити ожиріння. Білок присутній в кожній клітині, а його достатня кількість життєво важливо для підтримки здоров'я м'язів, кісток і тканин.

Цинк: підтримує кілька функцій організму, таких як імунітет, загоєння ран, а також ріст і розвиток. Речовина також відіграє роль у сексуальній функції, тому багато людей вважають устриці афродизіаком.

Вітамін B12: Вітамін B, який важливий для здоров'я нервової тканини, функції мозку і виробництва червоних кров'яних тілець. Коли рівень цього вітаміну низький, люди можуть відчувати пошкодження нервів і втому.

Жирні кислоти омега-3: дані з надійного джерела припускають, що ці жирні кислоти можуть відігравати роль у здоров'ї серця, роботі мозку, а також у рості та розвитку. Вони також мають протизапальні властивості і можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань.

Залізо: цей мінерал життєво важливий для правильного функціонування гемоглобіну в крові. Це також важливе надійне джерело для росту, неврологічного розвитку та виробництва деяких гормонів. Подальші дослідження показують, що низький рівень заліза може сприяти сексуальній незадоволеності, що знову ж таки вказує на можливу сексуальну користь.

Магній: цей мінерал виконує безліч функцій в організмі, в тому числі функцію м'язів і нервів, регулюючу кров'яний тиск і підтримку імунної системи.

Калій: важливий макромінерал, що підтримує ключові процеси в організмі, наприклад, функцію нирок, серця, м'язів і нервової системи.

Селен: важливий мікроелемент, який відіграє ключову роль у функції щитовидної залози та метаболізмі. Він також має антиоксидантні властивості, які можуть допомогти захистити від раку, хвороб серця і зниження когнітивних функцій.

Ризики і побоювання

Хоча устриці можуть принести багато користі для здоров'я, вони також можуть викликати деякі потенційні проблеми, наприклад:

Алергія на молюсків: хоча алергія на ракоподібних зустрічається частіше, ніж на молюсків, люди все ж можуть відчувати алергічні реакції після вживання устриць. Симптоми можуть відрізнятися у різних людей і можуть включати блювоту, біль у животі та задишку.

Забруднюючі речовини: устриці, особливо сирі, можуть містити такі забруднювачі, як шкідливі бактерії. Наприклад, вони можуть містити бактерії Vibrio, які можуть викликати діарею, блювоту і, в деяких випадках, важкі захворювання. Їх правильне приготування може вбити шкідливі бактерії.

Мінеральна токсичність: устриці багаті багатьма важливими мінералами. Хоча токсичність більш імовірна з добавками, вживання в їжу занадто великої кількості устриць також може викликати аналогічні негативні наслідки для здоров'я, якщо люди споживають занадто багато цинку і селену, згідно з більш раннім дослідженням.

Як приготувати

Люди можуть готувати устриці різними способами, такими як приготування на пару, відварювання, смаження, смаження і запікання. Замовляючи в ресторані або готуючи вдома, важливо переконатися, що людина готує їх повністю перед вживанням.

Хоча деякі люди люблять їсти сирі устриці, це може бути небезпечно. Вживання сирих або недоварених устриць може піддати людей ризику захворювань харчового походження. Устриці, що містять бактерії, зазвичай не відрізняються за зовнішнім виглядом, запахом і смаком від інших нешкідливих устриць. Тому правильне їх приготування-єдиний спосіб вбити шкідливі бактерії.

Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) стор. дотримуйтесь наступних інструкцій з безпечного приготування устриць.

Перед приготуванням викиньте всі молюски з відкритими раковинами.

Варіть устриці до тих пір, поки не відкриються черепашки.

Або продовжуйте варити устриці ще 3-5 хвилин, або додайте в пароварку і варіть ще 4-9 хвилин.

Їжте тільки устриці, які відкриваються під час приготування, і викидайте ті, які не відкриваються повністю після приготування.В якості альтернативи для очищених устриць можна розглянути наступні способи приготування:

  • обсмажувати устриці в олії не менше 3 хвилин при 190,5 ° C
  • смажити на вогні протягом 3 хвилин
  • випікати 232,2 ° C протягом 10 хвилин

Як включити в раціон

Люди можуть включати устриці в свій раціон по-різному. Деякі варіанти можуть включати:

  • цибуля-порей, селера і устричний бульйон
  • устриці Рокфеллера
  • устриці з беконом
  • устриці пашот в соусі з червоного вина
  • устриці на грилі з пармезаном
  • різотто з устрицями
  • устриці в пивному клярі
  • запіканка з устриць з шампанським
  • устриці зі шпинатом
  • устриці, покриті перцем чилі, з сальсою з червоної цибулі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти