Збільшує ризик раптової смерті: лікарі вказали на ознаку уві сні

23 серпня 2021, 13:00
Більше 1 мільярда людей страждають цим хронічним розладом сну.
сну
Команда проаналізувала об'єднані дані цих досліджень за допомогою метааналізу. / pixabay.com

Обструктивне апное уві сні стало глобальною проблемою для здоров'я. За останніми оцінками, більше 1 мільярда людей страждають цим хронічним розладом сну.

Дослідження, проведене державним медичним коледжем Пенсільванії в Херші, яке опубліковано в BMJ Open Respiratory Research, показало, що ті, хто отримує діагноз обструктивного апное сну, піддаються значно більшому ризику раптової смерті, ніж ті, у кого немає цього стану, повідомляє Medical News Today.

Слово апное означає "Без дихання". Під час обструктивного апное уві сні відбувається зменшення або повне блокування повітряного потоку під час сну. Це порушення сну проявляється по-різному, включаючи надмірну денну сонливість, стомлюваність, сильне хропіння і неосвежающий сон.

Серйозні наслідки апное уві сні

Хоча ці симптоми потенційно можуть вплинути на якість життя людини, вони можуть мати ще більш серйозні наслідки.

Дослідники з Пенсільванського університету провели систематичний огляд літератури та виявили 22 дослідження, присвячені обструктивному апное сну, серцевій смерті та раптовій смерті. Команда проаналізувала об'єднані дані цих досліджень за допомогою метааналізу.

читайте такожНевролог назвав найнебезпечнішу позу для сну

Кількісний аналіз охоплював в цілому більше 42 000 чоловік по всьому світу. Середній вік учасників становив 62 роки, з них 64% становили чоловіки.

Мета-аналіз показав, що люди з синдромом обструктивного апное сну приблизно вдвічі частіше вмирають від раптової смерті, ніж ті, хто не спить. Дослідження також показало, що обструктивне апное уві сні призводить до майже дворазового збільшення ризику смерті від серцево-судинних захворювань, який збільшується з віком.

За словами доктора Джона С. О, доцента відділення хірургії медичного центру Мілтона с. Херші в Пенсільванії, багато пацієнтів не усвідомлюють серйозність діагнозу апное.

"Обструктивне апное уві сні - поширене захворювання, яке може мати фатальні наслідки",-підкреслює д-р О.

Своєчасна діагностика та лікуванняв інтерв'ю Medical News Today д-р Райан Суз, директор відділення сну UPMC, сказав: "Ми давно знали, що у нелікованих пацієнтів з апное сну з більшою ймовірністю розвинеться високий кров'яний тиск, хвороби серця і ряд інших станів здоров'я. Але ризик раптової смерті, про який йдеться в цьому дослідженні, відкриває очі і робить своєчасну діагностику і лікування ще більш актуальними".

Вплив довіреного джерела нервової системи на цикл сну людини може пояснити зв'язок між апное уві сні і підвищеним рівнем раптової смерті.

Через періодичну нестачу кисню, яку відчувають люди з апное уві сні, центральна нервова система може бути надмірно збуджена, щоб збільшити потік повітря. У свою чергу, це може викликати підвищення як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску у людини.

Крім того, людина з апное уві сні буде відчувати окислювальний стрес, який може сприяти дисбалансу антиоксидантів в організмі. Цей дисбаланс може пошкоджувати клітини і прискорювати процес старіння, викликаючи з часом численні проблеми зі здоров'ям.

У подкасті Дейл Коллер, доктор медичних наук, з Holland Hospital Pulmonary and Sleep Medicine в Мічигані, штат Огайо, прокоментував серйозні стресові фактори, що виникають в результаті обструктивного апное уві сні.

"Кожен раз, коли [горло] закривається, це дуже схоже на те, як якщо б когось тиснули,-пояснює Коллер. "Це може статися сотні разів за ніч, викликаючи у людини стрес і фрагментований сон".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти