У чому різниця між кабачком і цукіні: проста відповідь здатна здивувати

7 серпня 2023, 16:01оновлено 8 серпня 2023, 07:50
5180
Серед любителів овочів є думка, мовляв, цукіні і кабачок ‒ це одне і теж. Главред вирішив детально розібратися в цій темі.
Кабачки, цукіні
Кабачки , цукіні / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

У чому різниця між кабачком і цукіні? Відповідь проста і банальна. По суті цукіні - це спеціально виведена, так би мовити різновид кабачка. Якщо говорити зовсім просто, то будь-який цукіні — кабачок, але не будь-який кабачок - цукіні. Обидва плоди належать до сімейства гарбузових.

Що таке цукіні і кабачок

Стандартні кабачки, до яких всі звикли, спочатку були привезені до Європи з Мексики. Причому там вживали в їжу тільки насіння плоду ‒ приблизно так, як зараз прийнято їсти насіння гарбуза. Ну і, власне, в Європі десь років двісті поспіль кабачки вирощували тільки як декоративну рослину. І лише в XVIII столітті вони, врешті-решт, потрапили в кулінарні книги - як прекрасний інгредієнт для всякого роду страв.

Якщо вас цікавить овочева тема, то рекомендуємо прочитати наш матеріал: "Як визначити хороший кабачок і не потрапити в халепу з міцним овочем".

відео дня

А цукіні, власне кажучи, результат всякого роду ботанічних експериментів. Особливо в цьому досягли успіху італійські фахівці ‒ власне, тому цей овоч і отримав в Італії назву. Тому-то в Європі цей формат овочів вкрай і вкрай до цього дня поширений в Європі.

Кабачки, цукіні

Що корисніше цукіні або кабачок

Кабачки вкрай і вкрай люблять готувати по всьому світу не тільки тому, що вони гармонійно поєднуються з будь-якими продуктами і в цілому дуже швидко доходять до готовності. Чи не головна перевага цього продукту - те, що він більшою мірою складається з рідини. А значить, він досить низькокалорійний ‒ всього 20 кілокалорій на сто грам. Відповідно, в сезон кабачки можна вживати у великих кількостях — так і виходять, тому що якщо вже рослина дає урожай, то відразу багатьма десятками плодів.

Плюс у кабачків і цукіні багатий вітамінно-мінеральний склад. 100 грамів цього овоча дають 30% від добової норми вітаміну C. Плюс менша, але все ж істотна кількість калію, вітамінів групи В, вітаміну A, клітковини і антиоксидантів. Далі - регулярне вживання кабачків і цукіні в першу чергу турбота про серце (завдяки фолієвої кислоти), нормальному артеріальному тиску (за це відповідає калій), про гостроту зору, про здоров'я шкіри, судин та інших частин організму.

В цілому, кабачки і цукіні обидва низькокалорійні і вкрай близькі за складом ‒ тому великої різниці між ними немає. В ідеалі варто додати в раціон обидва овоча, хоча б на час сезону. Вони здатні закрити потреби організму в багатьох поживних речовинах і прекрасно урізноманітнюють ваше меню.

Єдиний момент, на який потрібно звернути увагу — вміст вітаміну С. Незважаючи на те, що на нього багаті обидва овоча, а також кращим його джерелом стане цукіні. Все через те, що вітамін з втрачає свої лікувальні властивості при термічній обробці, а тонка шкірка і специфіка смакових якостей цукіні дозволяють їсти його сирим ‒ додаючи, наприклад, в салати. З кабачками так, на жаль, не вийде, а значить велика частина аскорбінової кислоти в їх складі остаточно зруйнується в процесі приготування.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти