У Харкові підліток створив фейкову "Дію" та збував фальшиві документи

3 листопада 2021, 19:08
На віддаленому сервері хлопець створив сайт, який з мобільного телефону виглядав як оригінальний додаток "Дія".
Додаток Дія
У Харкові підліток створив фейкову дію / УНІАН

У Харкові 17-річний підліток "відзначився кмітливістю" - він розробив фейковий додаток "Дія" і навіть продавав підроблені е-документи, повідомляє Киберполіція.

На віддаленому сервері хлопець створив сайт, який з мобільного телефону виглядав як оригінальний додаток "Дія". Після отримання грошей юнак надавав користувачам посилання на свою розробку через бот в месенджері. За цим посиланням громадяни могли власноруч створити документи, які відображалися в підробленому додатку "Дія".

  • За 200 грн можна було отримати доступ до фейкової "Дії",
  • за 300 грн — оформити підроблений сертифікат про вакцинацію від COVID-19,
  • за 100 грн — фальшиве водійське посвідчення.

Крім того, веб-платформа генерувала підроблений QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації.

відео дня

На телеграм-бот і канал юного зловмисника, які вже були заблоковані, було підписано понад 20 тисяч осіб. Кіберполіція встановлює осіб, які скористалися цими послугами.

Хакеру загрожує до трьох років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

"Визнаю, це відмінна робота юного хакера. І навіть наша публікація виглядає як своєрідна реклама його навичок. Але принцип невідворотності покарання повинен працювати: він порушив закон, спекулюючи на складній ситуації в державі, тому повинен понести відповідне покарання", - зазначив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Повідомлялося, що кіберполіція затримала 21-річного українця, яка розробила фейкову "Дію". Молодика виявили в Запоріжжі, де він через месенджери продавав за 100 грн доступ до додатка для створення підроблених цифрових документів, у тому числі COVID-сертифікатів.

Незабаром хакера-самоучку, підробив "Дію", запросили на стажування в Мінцифри. У МВС заявили, що попри це хлопцеві все одно доведеться понести покарання за підробку.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти