Коли знову запрацює Facebook та Instagram

4 жовтня 2021, 23:01оновлено 4 жовтня 2021, 23:33
Американський фахівець з інтернет-аналізу розповів, що хтось у Facebook викликав оновлення записів протоколу BGP.
Facebook
У Facebook глобальний збій / Reuters

Причина масштабного збою в роботі соціальних мереж Facebook, Instagram і месенджера WhatsApp могла стати проблема в роботі системи доменних імен (DNS).

Ця система дозволяє користувачам знаходити сторінки соцмереж в Інтернеті. Журналісти кажуть, що достовірною інформацією не володіють, а повідомлення про помилку на веб-сторінці Facebook Inc дозволило зробити такий висновок.

Американський фахівець з інтернет-аналізу Дуг Медорі відзначити, що хтось у Facebook викликав оновлення записів протоколу BGP.

BGP - це механізм, за допомогою якого світові інтернет-провайдери обмінюються інформацією про те, хто відповідає за маршрутизацію інтернет-трафіку до певних груп інтернет-адрес.

Простіше кажучи, Facebook забрав карту, яка повідомляє комп'ютерам світу, як знаходити її різні онлайн-інструменти. В результаті, коли хтось вводить Facebook.com у веб-браузер, браузер не знає, де знайти Facebook.com, і тому повертає сторінку з помилкою.

Окрім того, мільярди користувачів були заблоковані через збій у роботі Facebook, його співробітники не могли спілкуватися один з одним за допомогою своїх внутрішніх інструментів Facebook. Це тому, що електронна пошта та інструменти Facebook управляються всередині компанії через ті ж домени, які зараз заблоковані.

читайте такожЦукерберг втратив мільярди через глобальний збій у Facebook

"За останній рік ми бачили багато таких великих відключень, коли у них було якесь оновлення конфігурації глобальної мережі, яке пішло не так. Очевидно, ми не можемо виключити, що хтось зламав їх, але вони також могли викликати збій самі", - сказав експерт.

У Facebook передають, що вже працюють над вирішенням глобальної проблеми.

Коли знову запрацює Facebook та Instagram

Однак, з'явилася інформація про те, що співробітники фізично не можуть потрапити в офіс, щоб оцінити масштаби катастрофи через відмову системи безпеки комплексу.

Коли запрацюють соцмережі

Як повідомили фахівці компанії Facebook, яким належить WhatsApp, на повне усунення проблеми піде близько п'яти годин.

Зазначимо, глобальний збій усіх соцмереж трапився 4 жовтня приблизно о 18:30 за київським часом.

Реакція Білого дому на глобальний збій соцмереж

У Білому домі заявили, що стежать за глобальним збоєм соціальних мереж, який стався 4 жовтня. Президент Джо Байден та інші політики США стурбовані ситуацією.

Прессекретар Білого дому Джен Псакі також відзначила, що стурбованість викликає сила, яку накопичили в собі "соціальні гіганти".

Що кажуть в Україні про збій у Facebook

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у Telegram також прокоментував ситуацію зі збоями.

"Ще годинку і доведеться в Дії робити стрічку новин і сторіс", – сказано в його повідомленні.

Глобальний збій соцмереж

У понеділок, 4 жовтня, в Facebook, Instagram, Tiktok і WhatsApp стався серйозний збій. Всі сайти одночасно перестали працювати. Деякі користувачі повідомляють про збій в роботі YouTube. Також не працює кріптобіржа Coinbase.

ЗМІ повідомляють, що дані 1,5 мільярда користувачів Facebook були продані в Даркнеті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти