Протягом декількох годин: названо напій, який викликає небезпечний для серця стан

31 серпня 2021, 18:30оновлено 31 серпня 2021, 21:24
"У багатьох людей інсульт-перший прояв хвороби".
Серце_аритмія
захворювання пов'язане з рядом захворювань, але найбільше лікарів турбує саме інсульт. / Pixabay

Фібриляція передсердь (ФП) є однією з найбільш частих клінічних аритмій серця. Це викликано порушенням серцевого ритму, яке може привести до втрати координації між верхніми і нижніми камерами життєво важливого органу.

Як пише Express.co.uk, захворювання пов'язане з низкою захворювань, але найбільше лікарів турбує саме інсульт.

До цих пір зусилля по розумінню цього стану були в основному зосереджені на факторах ризику розвитку хвороби. Нове дослідження показало, що всього один стакан алкоголю може збільшити ризик захворювання протягом декількох годин.

читайте також"Була зупинка серця": у Херсонській області в дитячому таборі дитина впала в кому

Грегорі Маркус, професор медицини відділення кардіології в UCSF, сказав: "всупереч поширеній думці, що фібриляція передсердь пов'язана з надмірним вживанням алкоголю, схоже, що навіть одного напою може бути достатньо, щоб збільшити ризик. Наші результати показують, що виникнення фібриляції передсердь не може бути ні випадковим, ні непередбачуваним.

"Замість цього можуть існувати ідентифіковані та модифіковані способи запобігання епізоду гострої серцевої аритмії""

У дослідженні взяли участь 100 пацієнтів з фібриляцією передсердь в анамнезі, які вживали один напій на місяць.

Суб'єкти носили електрокардіограму для моніторингу протягом чотирьох тижнів, натискаючи кнопку кожного разу, коли вони випили стандартизований алкогольний напій.

Результати показали, що епізод ФП був пов'язаний з удвічі більш високим ризиком після вживання одного алкогольного напою і в три рази більш високим ризиком з двома або більше напоями протягом попередньої години.

Професор Маркус додав: "ефект від невдач здається лінійним: чим більше вживається алкоголь, тим вище ризик гострої ФП.

"Ці спостереження відображають те, що повідомлялося пацієнтами протягом десятиліть, але це перше об'єктивне, вимірюване свідчення того, що модифікований вплив може сильно вплинути на ймовірність виникнення епізоду ФП".Дослідники раніше визначили, що довічний ризик розвитку ФП коливається від 23 до 38 відсотків залежно від стану здоров'я, включаючи кількість випитого алкоголю.

Професор Ренате Шнабель, консультант-кардіолог з університетського центру серця і судин в Гамбурзі-Еппендорфі, сказала раніше в цьому році: "основна думка полягає в тому, що на відміну від інших серцево-судинних захворювань, навіть низьке і помірне споживання алкоголю призводить до підвищеного ризику миготлива аритмія.

"У багатьох людей буває прискорене серцебиття і запаморочення, але одним з недоліків фібриляції передсердь є те, що вона протікає безсимптомно і може привести до інших проблем, таким як інсульт.

"У багатьох людей інсульт-перший прояв хвороби".

Дослідники кажуть, що результати показують, що утримання може допомогти пом'якшити шкідливі наслідки та запобігти стану.

Хоча причини цього стану залишаються погано вивченими, дослідження показали, що цей стан частіше зустрічається у літніх людей.

За останніми оцінками, опублікованими Національним інститутом охорони здоров'я та підвищення кваліфікації (NICE), 425 000 людей страждають ФП, але ще не усвідомлюють, що це має значення.

За оцінками органу охорони здоров'я, ФП є причиною кожного п'ятого інсульту у Великобританії, а запобігання утворенню тромбів-одна з ключових складових лікування цього захворювання у людей, що піддаються значному ризику.

Раніше в цьому році NICE опублікував керівництво, в якому викладаються деякі з найбільш важливих факторів ризику цього захворювання:

Стрес: періодичні спади ФП можуть бути викликані чим завгодно, що впливає на електричну активність серця, наприклад стресом, надмірним вживанням кофеїну, нікотину, алкоголю і деяких видів ліків.

Високий кров'яний тиск: ФП частіше зустрічається у людей з високим кров'яним тиском і основним захворюванням серця, а також у оазисів і у людей з діабетом 1 і 2 типу.

Основні стани: порушення функції щитовидної залози та електролітів, інфекції та деякі види раку також можуть викликати ФП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти