"Вірус Вагнера буде жити": голлівудський актор розповів, як знищити угруповання

20 липня 2023, 14:31
Голлівудський актор Джордж Клуні описав схеми роботи злочинної організації, а також методи боротьби з ними.
Клуні розповів, як знищити Вагнер
Клуні розповів, як знищити Вагнер / Колаж Главред, фото Вікіпедія, скріншот відео

Голлівудський актор Джордж Клуні написав колонку, в якій проаналізував діяльність терористичної організації ПВК "Вагнер", яка бере участь у нападі Росії на Україну, а також намагалася здійснити державний переворот в РФ.

Зокрема, у виданні The Economist, Клуні описує те, як влаштоване угруповання, а також розповідає, якими методами діють терористи.

"Ясно те, що Вагнер був однією з найуспішніших зовнішньополітичних ініціатив Росії за останнє десятиліття. Група дозволила Росії розширити свій вплив на нестабільні держави, особливо в Африці, просуваючи свої економічні інтереси, часто насильницькими методами. Сприйнята Вагнером нестабільність в даний момент пропонує Америці і більш широкому міжнародному співтовариству безпрецедентну можливість протистояти використанню Росією цієї підживлюваної жорстокістю і корупцією сили за кордоном", - пише він.

відео дня

Він також показує діяльність організації на прикладі Центральноафриканської Республіки (ЦАР).

"Вагнер створив керівництво по захопленню уряду, використовуючи до неподобства просту угоду: захист режиму в обмін на концесії на видобуток корисних копалин. Вагнер допоміг президенту країни Фостену-Арканжу Туадере набрати, навчити і озброїти паралельну армію, призначену для захисту проросійського режиму, і вона використовувала масове насильство, щоб придушити опозицію і отримати контроль над великими гірничодобувними концесіями. Коли лідери Республіки надали ліцензію на грабіж, Вагнер використовував терор, щоб приватизувати і виснажити мінеральні багатства країни, отримуючи оплату конфліктним золотом і кривавими алмазами", - пише Клуні.

За словами актора, стратегія Вагнера в ЦАР полягала в тому, щоб" не залишати слідів", вбиваючи очевидців і вбиваючи мирних жителів, включаючи жінок і дітей, слідчі допитали солдатів-африканців і міліціонерів з підпорядкування Вагнера, які заявили, що їх навчали тортурам — відрізати руки і ноги, видаляти нігті, душити і спалювати людей живцем.

"Ця стратегія, яка використовується в різних формах в Лівії, Малі, Судані та інших країнах, служить інтересам Росії декількома способами. Відносно невелика кількість найманців допомагає розширити глобальний вплив країни дешево, пропонуючи російському уряду неправдоподібне заперечення, оскільки він з переважною силою підтримує режими ізгоїв і воєначальників. Цей підхід одночасно створює різноманітний набір "дійних корів" на чорному ринку в той час, коли санкції, пов'язані з Україною, обмежили доступ Росії до іноземної валюти і світових ринків. А Вагнер служить всеосяжній стратегічній меті Росії: підриву демократії в Африці", - аналізує він.

Клуні вважає, що структура компаній, контрактів і найманців Вагнера, швидше за все, зміниться. Все залежить від того, як Путін вирішить розпоряджатися цими "цінними активами". "Вагнер" залишається для Росії економічно ефективним способом розширення свого впливу. Домовленості групи занадто прибуткові, щоб Росія і її авторитарні союзники могли їх змінити.

"Коротше кажучи, у будь-якій потенційно зміненій формі вірус Вагнера буде жити. І плутанина поточного моменту надає Америці і міжнародному співтовариству в цілому ідеальну можливість вжити заходів як проти операції, так і проти її ініціатора", - закликає Клуні.

Він також додає, що в червні Міністерство фінансів США ввело санкції щодо пов'язаних з Вагнером компаній, що займаються торгівлею кривавими алмазами і конфліктним золотом з ЦАР. Але необхідна більш надійна стратегія, щоб протистояти загрозі, яку модель Вагнера представляє для глобального миру, прав людини та належного управління.

Актор вважає, що Америка, Європейський союз та інші союзники повинні зосередитися на тому, щоб залучити Вагнера до фінансової та юридичної відповідальності. Вони повинні створити спеціальну коаліцію, спрямовану на демонтаж бізнес-імперії угруповання, спираючись на уроки аналогічних зусиль, спрямованих проти "Ісламської держави" і "Аль-Каїди".

"Міжнародне співтовариство також повинно надавати пріоритет розслідуванню та переслідуванню тих, хто несе найбільшу відповідальність за військові злочини та злочини проти людства, будь то співробітники Вагнера або лідери режиму та місцеві воєначальники, пов'язані з Вагнером", - каже актор.

"Прийшов час створити міру відповідальності за цю жорстоку модель захоплення держави і активно протидіяти її розширенню", - цитує його видання.

Нагадаємо, раніше ватажок приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин виступив перед своїми найманцями, що приїхали в Білорусь. Він заявив, що вони нібито будуть займатися підготовкою білоруської армії, а до участі у війні країни-агресора Росії проти України поки не повернуться.

Главред також писав, що радник глави офісу президента Михайло Подоляк спрогнозував, чи повернуться "пригожинці" воювати з Україною. Після невдалої спроби заколоту ватажок вагнерівців Євген Пригожин навряд чи зважиться здійснити наступ на Україну з території Білорусі, вважає Подоляк.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти