Лікарі розповіли, як алкоголь впливає на тиск

17 вересня 2021, 06:22
Вживання алкоголю впливає на артеріальний тиск більш ніж одним способом.
Алкоголь
Гіпертонія або високий кров'яний тиск - дуже поширене захворювання у всьому світі. / pixabay

Алкогольні напої дуже популярні. Вживання легкого або помірного алкоголю, як правило, безпечно, але надмірне вживання алкоголю може збільшити ризик деяких метаболічних порушень, включаючи високий кров'яний тиск.

Гіпертонія або високий кров'яний тиск - дуже поширене захворювання у всьому світі. Це також одна з основних причин серцево-судинних захворювань.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше про те, як алкоголь впливає на артеріальний тиск, Про деякі інші ризики, пов'язані з вживанням алкоголю, і про потенційну користь для здоров'я від його зниження, пише Medical News Today.

читайте такожКомаровський розповів, кому небезпечно пити алкоголь

Що таке артеріальний тиск?

Артеріальний тиск-це величина тиску в кровоносних судинах. Це вимірювання враховує систолічний артеріальний тиск і діастолічний артеріальний тиск.

Систолічний тиск-це тиск в артеріях серця, коли серце скорочується, а діастолічний тиск відноситься до найнижчого тиску в артеріях, коли серце розслабляється між скороченнями.

Одиниця виміру артеріального тиску-міліметри ртутного стовпа (мм рт. Ст.). Він виражається як систолічний тиск вище діастолічного.

Нормальний артеріальний тиск менше або дорівнює 120/80 мм рт. Ст., а будь-яке значення, що перевищує або Рівне 130/80 мм рт. Ст., вважається високим.

Як алкоголь впливає на артеріальний тиск

Вживання алкоголю впливає на артеріальний тиск більш ніж одним способом. У наступних розділах ми розглянемо деякі з цих способів більш докладно.

Ренін-ангіотензин-альдостеронова система

Вживання алкоголю впливає на ренін-ангіотензин-альдостеронову систему (РААС). РААС контролюється нирками, і його функція полягає в регулюванні артеріального тиску за допомогою трьох гормонів: реніну, ангіотензину і альдостерону.

Алкоголь збільшує рівень гормону реніну в крові, що викликає звуження кровоносних судин. Це означає, що вони стають меншими в діаметрі. Ренін також зменшує кількість рідини, що виводиться організмом у вигляді сечі.

Ця комбінація більш високого рівня рідини в організмі і більш дрібних кровоносних судин збільшує кров'яний тиск.

Рівні вазопресину

Алкоголь також знижує кількість вироблюваного організмом вазопресину.

Вазопресин-антидіуретичний гормон. Це змушує організм утримувати воду, що зазвичай обмежує вироблення сечі нирками. Дія придушення цього гормону підсилює діуретичний ефект і призводить до зневоднення.

Рівні кортизолу

Інший потенційний механізм-підвищення рівня кортизолу. Кортизол-це гормон, який регулює реакцію організму на стрес. Він також регулює обмін речовин, імунну функцію і запальні процеси.

Кортизол збільшує вивільнення катехоламінів-хімічних речовин в організмі, які допомагають регулювати багато процесів і допомагають організму функціонувати належним чином.

Більш високий рівень катехоламінів змушує організм виводити менше рідини з сечею. Наявність більшої кількості рідини в організмі безпосередньо підвищує рівень артеріального тиску.

Чутливість барорецепторів

Алкоголь також знижує чутливість барорецепторів. Барорецептори-це типи рецепторів, присутніх в організмі, які допомагають регулювати кров'яний тиск.

Є два різних типи барорецепторів: барорецептори високого тиску і рецептори низького тиску. Обидва вони активуються, коли кровоносні судини розтягуються.

Коли артеріальний тиск знижується, ці рецептори допомагають звести до мінімуму розтягнення кровоносних судин для підвищення артеріального тиску. Точно так само, коли артеріальний тиск збільшується, ці рецептори збільшують розтягнення стінок кровоносних судин, щоб знизити артеріальний тиск.

Алкоголь не дозволяє барорецепторам організму виявляти необхідність розтягувати кровоносні судини і збільшувати їх діаметр, викликаючи підвищення артеріального тиску.

Рівні кальцію в крові

Вживання алкоголю збільшує кількість надійного джерела кальцію, який зв'язується з кровоносними судинами. Це збільшує чутливість кровоносних судин до сполук, які їх звужують. Звуження кровоносних судин збільшує кров'яний тиск.

Артеріальний тиск і види пиття

Є три основні класифікації вживання алкоголю. Це надмірне вживання алкоголю, помірне вживання алкоголю і запій.

За даними Національного інституту зловживання алкоголем та алкоголізму:

Вживання сильного алкоголю означає, що чоловіки вживають більше чотирьох напоїв у будь-який день або більше 14 напоїв на тиждень, а жінки вживають більше трьох напоїв у будь-який день або більше семи напоїв на тиждень.

Пияцтво означає, що чоловіки випивають п'ять або більше порцій приблизно за 2 години, а жінки - чотири або більше порцій приблизно за 2 години.

Помірне вживання алкоголю означає, що чоловіки споживають два напої або менше в день, а жінки - один напій або менше в день.

Останні дані показують, що помірне і надмірне вживання алкоголю сприяє підвищенню артеріального тиску у чоловіків і жінок.

Одне недавнє дослідження, опубліковане в журналі Американського коледжу кардіології, показало, що з 17 059 учасників ті, хто пив помірно, і ті, хто багато пив, мали значно вищий ризик високого кров'яного тиску, ніж ті, хто ніколи не пив.

Інше дослідження, на цей раз опубліковане в журналі Американської серцевої асоціації, показує, що надмірне вживання алкоголю підвищує рівень артеріального тиску у чоловіків, але не у жінок. Незважаючи на це відкриття, жінкам слід намагатися не вживати алкоголь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти