Лікарі розповіли, які небезпечні хвороби може викликати вуличне взуття

26 серпня 2021, 18:17
Патогени-це організми, що викликають хвороби.
Ногі_нога_на_ногу_пляж
Зняття взуття при вході в будинок допомагає підтримувати чистоту в приміщенні / Pixabay

У багатьох культурах прийнято знімати взуття перед входом в будинок.

Хоча ця традиція, можливо, почалася, щоб допомогти запобігти потраплянню бруду або бруду на підлогу і килим відвідувачами, існує також безліч наукових досліджень, що підтверджують цю практику, щоб уберегти від невидимих мікробів.

Зняття взуття при вході в будинок допомагає підтримувати чистоту в приміщенні і може допомогти зберегти здоров'я всіх, хто знаходиться всередині.

Які переваги зняття взуття всередині?

Найбільш очевидною перевагою політики "без взуття всередині" є те, що бруд, масло та інші забруднення не будуть розноситися по всьому будинку. Це може призвести до скорочення витрат часу на прибирання та чищення підлог і може означати більш тривалий термін служби ваших килимів.

читайте такожЯк позбутися від запаху у взутті: швидкі і прості способи

Зняття взуття також знижує ймовірність передачі хвороботворних бактерій, пише Healthline.

Інфекційні бактерії можуть прикріплюватися до взуття, коли ви гуляєте на вулиці, в громадських туалетах та інших місцях з високою концентрацією патогенів. Патогени-це організми, що викликають хвороби.

Протектор і тріщини на взутті - ідеальні місця для скупчення бактерій. Ось деякі з бактерій, які можуть переміщатися по підошвах вашого взуття і поширюватися в приміщенні.

Кишкова паличка (кишкова паличка)

У дослідженні Університету Арізони кишкова паличка була одним з найбільш поширених видів бактерій, що виявляються на підошвах взуття.

Бактерії можуть викликати інфекції кишечника і сечовивідних шляхів. І хоча кишкову паличку можна знайти де завгодно, найчастіше вона зустрічається в сільській місцевості, де є послід сільськогосподарських тварин та інших диких тварин, де люди гуляють.

Інше дослідження показало, що кишкова паличка також була виявлена у високих концентраціях на взутті людей, що живуть і працюють в сільській місцевості на Алясці.

Clostridium difficile (C. diff)

Бактерії C. diff викликають особливо смердючий пронос і можуть викликати коліт - запалення товстої кишки.

Дослідження, опубліковане в журналі Anaerobe, показало, що ймовірність зараження будинку C. diff, пов'язаного з взуттям, висока, особливо в міських умовах.

Золотистий стафілокок

Бактерії золотистого стафілокока (стафілокока) є найбільш небезпечними з декількох типів бактерій стафілокока.

Дослідження показали, що бактерії Staphylococcus aureus найчастіше виявляються на взутті людей, що працюють в медичних установах і в сфері громадського харчування.

Пестициди

Пестициди та гербіциди, що використовуються на посівах, в парках, полях для гольфу та інших місцях, можна відстежувати на підошвах вашого взуття.

Ці хімічні речовини пов'язані з такими незначними ризиками для здоров'я, як подразнення шкіри або очей, і такими серйозними, як рак.

Чи є ризики при ходьбі босоніж?

Звичайно, ходьба босоніж всередині теж несе в собі певну небезпеку для здоров'я.

Одне дослідження, яким довіряють, виявило, що бактерії та грибки можна знайти в домашньому пилу, особливо в будинках, де вогкість викликає занепокоєння і де поверхні не очищаються регулярно.

Наявність домашньої тварини також може сприяти збільшенню рівня бактерій в будинку.

Однак відсутність взуття або тапочки з гладкою підошвою також може підвищити ймовірність нещасних випадків. 27-місячне дослідження літніх людей показало, що більше половини падінь припадають на людей, які ходили босоніж або носили тільки шкарпетки або тапочки.

Щоб знизити ризик падінь будинку, літнім людям слід подумати про кросівках або інший міцної взуття, яку можна носити тільки в приміщенні.

Які ще поради щодо збереження чистоти в моєму домі?

Бактерії та інші патогени можна знайти скрізь у вашому домі. Але за допомогою регулярного чищення та обслуговування ви можете звести до мінімуму ризик, який вони представляють для вашого здоров'я.

Спробуйте наступні стратегії, щоб очистити ділянки, які не можуть бути очевидними джерелами бактерій та інших забруднювачів:

  • Раз на тиждень запускайте порожню посудомийну машину з чашкою відбілювача. Це вб'є мікроби, що залишилися від брудного посуду.
  • Кухонні рушники періть окремо від інших речей. Також не забувайте прати Спортивні рушники після кожного використання.
  • Прати простирадла, наволочки і ковдри раз на тиждень. Використовуйте гарячу воду.
  • Не допускайте потрапляння їжі і закусок в спальню. Крихти можуть залучати цвіль, бактерії та інших шкідників.
  • Регулярно протирайте в будинку часто використовувані поверхні. Використовуйте дезінфікуючі серветки для очищення пультів дистанційного керування телевізорами, комп'ютерних клавіатур, телефонів, журнальних столиків, дверних ручок, поручнів, ручок шаф і подібних поверхонь.
  • Скраб і кухонні губки в мікрохвильовій печі кожен день. Використовуйте дезінфікуючий миючий засіб і розігрівайте губку в мікрохвильовій печі протягом 2 хвилин кожен день, поки вона волога. Це може вбити кишкову паличку та інші бактерії.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти