Вся справа в особливому гені: вчені з'ясували, чому деяким людям COVID-19 не загрожує

30 вересня 2021, 02:11оновлено 30 вересня 2021, 06:27
За версією британських вчених з Центру вірусних досліджень MRC-університету Глазго, відповідає за несприйнятливість до коронавірусу мутація в гені OAS1.
коронавірус
Коронавірус може заразити не всіх / Reuters

Коронавірус атакує світ вже понад півтора року, але є люди, які так жодного разу і не підчепили підступну хворобу. Вчені припустили, що частина населення планети може бути несприйнятливою до COVID-19 через генетичні особливості.

За версією британських вчених з Центру вірусних досліджень MRC-університету Глазго, відповідає за несприйнятливість до коронавірусу мутація в гені OAS1, пише журнал Science.

За попередніми даними, внутрішньоклітинний противірусний захист може не лише відображатися у вигляді природного "імунітету" до SARS-CoV-2, але і пригнічувати реплікацію вірусів, тобто знижувати тяжкість захворювання.

відео дня

Використовуючи в основному метод секвенування, група вчених з'ясувала: у деяких людей варіант гена OAS1 здатний "розпізнавати" деякі типові ознаки вірусів, які притаманні й COVID-19. Йдеться про пренілірований ген – тобто, до білка якого приєднана одна молекула жиру.

Якщо ж OAS1 не пренілірований, то він фактично "не вміє" реагувати на збудник коронавірусу та не може послати сигнали "тривоги" імунній системі.

Дослідники вважають, що якщо нові штами зможуть уникати такого захисту, то, ймовірно, стануть "значно більш патогенними та заразними в невакцинованих популяціях".

читайте такожЛікар назвав три типи людей, яким не загрожує зараження COVID-19

Як повідомляв Главред, науковий керівник НДІ вакцин і сироваток імені Мечникова Віталій Звєрєв розповів, хто менш схильний до ризику перенести коронавірус у важкій формі.

Епідеміолог Андрій Александрін розповів, кому найбільше загрожує зараження COVID-19.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти