Всі плями повністю зникнуть: як почистити килим не знімаючи його з підлоги

30 березня 2023, 16:49оновлено 7 квітня 2023, 14:49
Деякі домашні засоби допоможуть легко і практично безкоштовно очистити килим в домашніх умовах.
Ковер, чистить ковер, отстирать ковер
Як очистити килим в домашніх умовах / ua.depositphotos.com, Facebook bochkala

Килим є досить поширеним елементом інтер'єру. Здавалося б, багато хто вже відійшов від звички перетворювати квартиру в склад килимів на підлозі і стінах, але все ж вони не зникли з нашого життя. Адже так приємно прокидатися вранці і ставати ногами не на холодну підлогу, а на теплий килим.

Однак варто відзначити, що саме цей елемент інтер'єру є найбільш забрудненим в квартирі або будинку. Якщо підлогу і поверхні можна витерти вологою ганчіркою, що автоматично прибере практично весь бруд, то з килимами все складніше. Скільки б разів ми не намагалися прибрати бруд і пил пилососом, прибрати все просто нереально. Пил затримується всередині килима і чіпляється за ворсинки. А це відмінне середовище для розмноження шкідливих мікроорганізмів.

Клінінгові компанії запевняють, що прати килими необхідно мінімум хоча б 1-2 рази на рік. Тоді ви зможете убезпечити себе від розвитку алергії. Але далеко не у кожної людини є можливість наймати клінінгову компанію, щоб її співробітники професійно очистили килим. Виявляється, зробити це можна самостійно прямо у себе вдома.

Чим можна почистити килим будинку

Є кілька засобів, які відмінно можуть впоратися з плямами на вашому килимі. Їх найчастіше навіть не потрібно буде купувати, адже вони і так можуть бути вдома. Цими засобами є сода, оцет, мильний розчин і нашатирний спирт.

Які плями прибирають ці кошти:

  • сода - старі плями, освіжає колір і нейтралізує запахи;
  • оцет - плями кави і чаю, освіжає кофри з вовни;
  • мильний розчин - плями від фруктів, соку, вина, шоколаду, клею;
  • нашатирний спирт - плями від вина, фруктів, крові.

Як почистити килим содою

Сода - відмінний абсорбент, який може впоратися з брудом і нейтралізувати неприємні запахи. Цей засіб також знищує мікроорганізми, які чіпляються за ворс килима.

Якщо ви просто хочете освіжити килим, то з цим може впоратися суха чистка содою. Вам знадобиться сода і дрібна сіль. Ці два інгредієнти необхідно порівну змішати і розсипати по килиму. Це засіб потрібно залишити приблизно на 30 хвилин, після чого кілька разів пропилососити.

Якщо на килимі є плями, то краще скористатися вологим чищенням. Для цього варто змішати 2 столові ложки соди і 1 літр води. Розчин можна налити в пляшку з пульверизатором і розбризкати по килиму. Він повинен залишатися на ворсі приблизно одну годину. Після цього килим можна обробити щіткою і дати висохнути. В самому кінці килим варто пропилососити.

Як почистити килим оцтом

Для приготування такого розчину вам знадобиться всього 2 столові ложки оцту і 0,5 літра води. Використовувати необхідно губку або щітку. Ними потрібно втирати розчин в пляму. Потрібно дати час, щоб килим висох.

Також можна зробити розчин з поєднанням оцту і соди. Це допоможе очистити затертий килим і видалити плями, не знімаючи килим з підлоги. Перш за все його необхідно очистити від сміття, краще це робити за допомогою пилососа. Соду необхідно рівномірно розсипати по килиму і залишити на 30 хвилин. Потім потрібно розпорошити оцет по всьому килиму і залишити ще на 30 хвилин.

Після цього потрібно взяти щітку і почати очищати килим. Потім варто за допомогою пилососа позбутися від усього сміття і залишків соди.

Як почистити килим мильним розчином

Щоб очистити килим мильним розчином, вам знадобиться господарське мило і вода. Мило необхідно натерти на тертці і розчинити стружку у воді. Варто відзначити, що води багато наливати не потрібно, адже засіб має бути досить концентрованим.

Розчин необхідно розбризкати по всьому килиму і дати йому висохнути. Якщо на килимі є плями, можна використовувати губку або щітку для їх видалення. Після цього потрібно пропилососити килим. Такий спосіб підходить навіть для щотижневого очищення.

Як почистити килим нашатирним спиртом

Цей спосіб є найбільш трудомістким, але з його допомогою можна очистити навіть підсохлі плями. Вам знадобиться 1 чайна ложка слабкого розчину нашатирю і 2 склянки води.

Перш ніж почати його використання, потрібно помити килим. Це можна зробити змоченою в чистій холодній воді ганчіркою. Ганчірку потрібно періодично обполіскувати і обробляти сухою і змоченою в розчині нашатирю ганчіркою.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти