Усього за добу в Гренландії розтануло 8,5 мільярда тонн льоду: кому загрожує велика вода

2 серпня 2021, 00:51
За словами експерта з льодовиків Колумбійського університету Марко Тедеско, це дуже високий рівень танення.
Гренландія
Усього за добу в Гренландії розтануло 8,5 мільярда тонн льоду / Reuters

Дослідники виявили, що величезний крижаний щит Гренландії піддається різкому таненню. Тільки за один день, 27 липня, в Гренландії розтануло 8,5 мільярда тонн льоду. Цього вистачило б, щоб штат Флорида пішов під воду на 5 сантиметрів.

Як повідомляє The Guardian, у середу, 28 липня, там зафіксували рекордну температуру повітря 19,8 градуса вище нуля. Усього за літо 2021 року щит втратив понад 100 мільярдів тонн льоду.

Сезон танення льодовиків в Гренландії триває з червня по серпень. 27 липня там розтануло 8,5 мільярда тонн, а 29 липня – 8,4 мільярда тонн. Унаслідок цього зростає рівень води в усьому світі, адже лід, що розтанув, потрапляє в океан.

відео дня

За словами експерта з льодовиків Колумбійського університету Марко Тедеско, це дуже високий рівень танення.

"Ймовірно, це змінить вигляд Гренландії, оскільки це прискорить майбутнє танення і як результат – підвищення рівня моря", – пояснив він.

Водночас інтенсивність танення, попри великі втрати льоду, менша ніж у 2019 році. Тоді за день Гренландія втрачала 11 мільярдів тонн льоду. Вчені відзначають, що від танення у 2021 році страждає велика територія льодовика. Експерти не прогнозують, чи стане цей рік рекордним через втрати льоду.

У разі, якщо льодовий щит Гренландії повністю розтане, рівень моря підійметься, щонайменше, на 6 метрів. Внаслідок цього під воду підуть прибережні міста в усьому світі, однак, вони під загрозою навіть через меншу інтенсивність танення.

Відзначається, що до кінця століття тільки через танення Гренландії рівень води підніметься на 10 сантиметрів. До 2100 року рівень води підніметься на метр.

Під водою можуть опинитися, зокрема, Лондон, Шанхай, Гонконг, Калькутта і острови в Тихому океані. Через це постраждають, щонайменше, 300 мільйонів осіб.

читайте такожНебезпечна НП в Антарктиді: поруч з українською станцією відколовся величезний льодовикНагадаємо, раніше кліматолог Андреас Фінк з Інституту метеорології і кліматичних досліджень технологічного інституту Карлсруе розповів, що глобальні зміни клімату приведуть до того, що аномальні дощі, що накрили Європу і спровокували катастрофічні повені, будуть випадати все частіше і стануть звичним явищем.

А Доктор Себастьян Сіппель з Інституту атмосферних і кліматичних наук в Цюріху пояснив, що глобальне потепління провокує зміни в атмосфері, що є однією з причин надмірних опадів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти