Барахлу на кухні не місце: як часто потрібно міняти сковорідки

7 січня 2023, 23:04
Коли пора викидати сковороду - головні правила для будь-якої господині.
Сковорода, сковорідка, посуд
Чому все пристає до сковороди - несподівана відповідь / ua.depositphotos.com

Сковорідка є одним з головних "знарядь" на кухні будь-якої господині. Вона - надійний помічник при приготуванні різних страв.

Однак нерідко улюблена сковорода, яка довго радувала безвідмовною службою, несподівано приходить в стан непридатності. При цьому виникає питання - як зрозуміти що сковорода зіпсувалася. Від неї може виходити неприємний запах, а продукти починають підгоряти.

Відзначимо, що вибір сковорідок на ринку величезний – від чавунних до антипригарних, від млинниць до гриль-сковорідок. Яку з них вибрати, щоб нова сковорідка прослужила довго?

Коли пора викидати сковороду

Давно відомий граничний термін служби антипригарних сковорідок і форм для запікання і випічки. Навіть вироби з посиленими антипригарними покриттями не служать довше періоду від 2 до 5 років (в залежності від інтенсивності використання). При цьому сковорідки зі звичайними антипригарними покриттями не витримують термін експлуатації більше 1-2 років.

Скільки живуть сковорідки

На живучість сковорідки впливають відразу кілька основних факторів. Серед них - кількість циклів використання, а також умови експлуатації. При цьому виконуючи основні правила експлуатації сковорідок з антипригарним покриттям, ви можете істотно продовжити їх термін служби. Звернемо увагу на те, що навіть дбайливе ставлення не врятує від необхідності періодичної заміни сковорідок. Адже давно відомо, що термін служби дешевих сковорідок зазвичай не перевищує навіть 5-7 місяців.

Як зрозуміти, що сковорода прийшла в непридатність

Не є секретом, що практично кожна господиня знає "симптоми", які свідчать про те, що сковорідку пора викидати. Про закінчення ресурсу сковорідки "сигналізує" те, що їжа на ній починає буквально "прилипати" навіть при додаванні масла. Ще одним фактором є неприємний запах, який починає видавати сковорідка на вогні, що використала свій ресурс.

Які сковорідки найдовговічніші

Попри велику кількість сучасних технологій і матеріалів, найбільш довговічними є старі-добрі чавунні сковорідки. Єдина серйозна умова - за ними необхідно правильно доглядати і тоді вони прослужать навіть з десяток років. Особливість чавунної сковороди - вона довго нагрівається, проте добре зберігає тепло і рівномірно віддає жар по всій робочій поверхні.

Чи можна викидати сковорідки

Слід пам'ятати, що старі сковорідки (як і інший металевий посуд) не варто викидати зі звичайним сміттям. Не полінуйтеся здати їх в спеціальний пункт по збору вторсировини. Навіть якщо "прибуток" виявиться мінімальним, ви зробите свій посильний внесок в програму рециклінгу.

Дивіться відео - битий посуд-антистрес

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти