Виїзд чоловіків за кордон 2022: хто може виїхати з України під час воєнного стану

24 червня 2022, 05:30
Виїхати за кордон у воєнний час з України отримали право деякі військовозобов'язані особи, які зможуть документально підтвердити свій статус.
межа
Тимчасово виїхати з України дозволили водіям, спортсменам та деяким працівникам залізничних підприємств / Фото УНІАН

Виїзд військовозобов'язаних чоловіків за кордон заборонили в Україні після 24 лютого, коли президент Володимир Зеленський своїм указом оголосив в країні воєнний стан і загальну мобілізацію. Війна з країною-агресором триває, тому заходи продовжили до 23 серпня 2022 року. Заборона на виїзд чоловіків за кордон у віці від 18 до 60 років поширюється на всіх військовозобов'язаних, які за станом здоров'я придатні до військової служби. Тимчасово залишити територію України можуть тільки представники деяких категорій чоловіків

Військовозобов'язаним чоловікам дозволили виїзд за кордон

Кабінет міністрів України 20 травня 2022 року вніс зміни до правил перетину державного кордону українськими громадянами. Держава розширила список категорій, яким можна залишати країну під час воєнного стану.

Кому з військовозобов'язаних чоловіків можна виїхати з України

Уряд своєю постановою №615 дозволив виїзд з країни під час воєнного стану наступним категоріям осіб:

відео дня

водіям, які перевозять медичні та гуманітарні вантажі для Збройних сил України, інших військових структур та українців, якщо у них є відповідні документи та підтверджена мета поїздки. Дозволено виїжджати не більше ніж на 30 днів;

водіям компаній, у яких є ліцензія на перевезення пасажирів і транспортування вантажів за кордон. Їм можна залишати країну максимум на 45 днів;

Працівникам залізничних підприємств, які забезпечують роботу залізничних колій. Виїхати з України їм можна на 6 місяців;

Фура
Виїхати за кордон військовозобов'язаний може, якщо він везе гуманітарні вантажі / УНІАН

Спортсменам, тренерам, суддям та спортивним спеціалістам, які перебувають у штаті національних збірних України з олімпійських видів спорту, неолімпійських видів спорту, та видів спорту осіб з інвалідністю. Людям, для яких спорт є професійною діяльністю, можна виїхати не більше ніж на 30 днів, проте не менше ніж на період проведення заходу, на який вони вирушили;

Термін їх поїздки може бути продовжено, якщо вони відправляються на спортивний захід до іншої країни, а його старт буде дано протягом 10 робочих днів після того, як закінчиться інше змагання.

Посвідчення про відстрочку від призову

Допоможе виїхати за кордон і посвідчення про відстрочку від призову за мобілізацією. Чоловік може отримати бронь від підприємства, установи або організації, які визначені постановою Кабінету міністрів.

Щоб відправитися за кордон, потрібно взяти з собою декілька документів. Йдеться про посвідчення про відстрочку (самою бронею є виписка з Міністерства економіки), документ про відрядження (це може бути виписка з відрядного наказу, лист до Держприкордонслужби від керівника про виконання підлеглим обов'язків за кордоном), повідомлення про зарахування громадянина на спеціальний військовий облік.

Межа
На кордоні вимагатимуть посвідчення про відстрочку від призову за мобілізацією / УНІАН

Для отримання відстрочки слід прийти до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (так відтепер називаються військкомати), уточнити дані щодо своєї особи, пройти медичну комісію, щоб в результаті отримати запис до облікової справи.

Стаття 23 Закону Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачає отримання відстрочки від військової служби, також, наприклад, за сімейними обставинами. У чоловіка може бути на утриманні людина з інвалідністю. Він може бути батьком-одинаком, або виховувати трьох і більше дітей. Чоловік повинен з'явитися до військкомату і передати документи, на базі яких може бути надана відстрочка.

Як перевірити, чи є заборона на виїзд за кордон 2022

Щоб дізнатися, чи немає щодо громадянина заборони на виїзд за кордон, краще за усе написати письмовий запит до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України. Поштова адреса - місто Київ, вулиця Володимирська 26, індекс 01601.

Запит можна подати особисто, віддавши лист канцелярії, або ж послати його на пошту. Обов'язково потрібно вказати прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання/перебування, і дані документа особи. Можна вказати і адресу, куди буде відправлено відповідь.

Отримати інформацію людина може щодо себе. Відомості про іншого громадянина можуть бути передані у разі підтвердження цією людиною права на передачу інформації конкретній особі. Також можуть вимагати документ про право автора запиту отримувати інформацію щодо цієї особи.

Межа 2
Заборона на виїзд за кордон може позбавити можливості для поїздки / УНІАН

Можна перевірити інформацію про себе в сервісі Опендатабот. Там можна дізнатися, чи перебуваєте ви в реєстрі боржників з аліментів, реєстрі податкових боргів і реєстрі осіб, яких розшукують правоохоронці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти