Вирощуємо соковиту і ароматну полуницю: секретні засоби для підгодівлі після зими

28 лютого 2023, 12:00
Розповімо, як і коли внести добрива для полуниці, щоб рослини дали багатий урожай.
Чим підгодувати полуницю після зими
Чим підгодувати полуницю після зими / pixabay.com

Садівники активно готуються до початку робіт на землі. Одним з перших врожаїв будуть ягоди полуниці і суниці. Тому питання, чим підгодувати полуницю навесні після зими актуальний, як ніколи. Завдяки правильним діям і корисним речовинам вже в червні кущики порадують рясним урожаєм алло-червоних ароматних ягід.

Удобрюємо полуницю: основні правила

Перш, ніж підгодувати полуницю ранньою весною для хорошого врожаю потрібно знати, які добрива вносити. Збагачення грунту на грядках залежить від віку і сорту ягід. Тому до цього питання потрібно підійти серйозно.

На дачних ділянках найчастіше зустрічаються два види плодоносних рослин – одноразові, які дають урожай один раз в червні, а також ремонтантні сорти, які дають урожай аж до осені. Залежно від виду рослин потрібно вибирати добриво для полуниці. Наприклад, для ремонтантних сортів важливо вносити добрива регулярно.

відео дня

Також існує схема підгодівлі кущів суниці садової по роках її зростання. Як правило, полуниця активно плодоносить і розвивається в перші 4 роки, а потім грядку омолоджують. У перший рік добрива не вносяться, так як кущам досить внесеної підгодівлі під час посадки. У другій рік знадобляться мінеральні та органічні склади. Третій рік - підгодівля проводиться тільки мінеральними складами. Четвертий рік - мінеральні та органічні склади.

Ще одним важливим питанням є, коли перша підгодівля полуниці навесні. Перша підгодівля здійснюється відразу після сходу снігу. У грунт вноситься поживний склад, який допоможе рослинам активно розвиватися з приходом тепла і пустити нові листя. Ця робота проводиться після збирання старого листя, вусів і торішньої мульчі.

Чим удобрити полуницю навесні: неорганічні засоби

У період формування зеленої маси потрібно вносити азотовмісні добрива. Вони насичують грунт необхідними елементами, які сприяють розвитку зелені на кущах. До таких засобів відносять - розчин аміачної селітри або нітроамофоски (1 ст.л. на 10 л води), настій сульфату амонію (1 ст. л.) і коров'яку (0,5 кг) в 10 л води. Також можна використовувати суміш з 3-5 г борної кислоти, 10 крапель йоду, 1-2 г марганцівки і 2 столових ложки аміаку. Все це розчиняється в літрі гарячої води, а потім змішується в 10 літрах чистої води для поливу.

У травні, коли полуниця випустить бутони її потрібно підгодувати фосфорсодержащими компонентами. Пізніше, коли почнуть зав'язуватися ягоди в грунт потрібно внести добрива з калієм.

Чим удобрити полуницю навесні: народні засоби

Якщо немає можливості придбати неорганічні добрива, виникає питання, чим удобрити полуницю навесні в домашніх умовах. Відповіддю будуть скласти-перекислий гній, курячий послід, деревна зола і інші не менш корисні елементи.

Відмінним добривом буде настій з гною і курячого посліду в співвідношенні 1:10. Зольний розчин збагатить грунт фосфором, азотом і калієм, які необхідні для розвитку листя, квітів і формування зав'язей. Він робиться 1 стакан золи на кожні 10 літрів чистої води. Все настоюється протягом доби.

Чим годувати полуницю ранньою весною? Відповіддю на це питання також можуть бути склади, які включають в себе органіку і неорганіку. Яскравим прикладом є розчин, що складається з 2 г борної кислоти (2 г), йоду (10 крапель), перманганату калію (2 г), деревної золи (250 г), виконає живильну і одночасно профілактичну роль від хвороб.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти