Вирощуємо соковитий і ароматний кріп на підвіконні: секрети отримання міцних паростків

23 лютого 2023, 18:36
Розповімо, як виростити кріп на підвіконні для перших весняних салатів.
Як вирощувати в домашніх умовах кріп
Як вирощувати в домашніх умовах кріп / pixabay.com

Зелень в перших весняних салатах і перших стравах особливо ароматна і корисна. Вже зараз хочеться порізати соковитий салат і приправити його кропом, тому потрібно знати, як вирощувати в домашніх умовах кріп. Прості, але ефективні прийоми допоможуть зібрати багатий урожай зелені і не чекати, коли бажані гілочки з'являться на ринку.

Вирощуємо кріп на підвіконні: підготовка

Щоб зелень з'явилася на підвіконні потрібно заздалегідь підготуватися до цього. Перед тим, як виростити кріп на підвіконні з насіння потрібно придбати і приготувати наступні речі:

  • насіння зелені - можна взяти 1 сорт, а можна кілька сортів;
  • придбати грунт і керамзит;
  • вибрати горщики з дренажними отворами - знадобляться пластикові, керамічні або дерев'яні ємності прямокутної форми з глибиною 15-20 см;
  • лійку, пульверизатор і добрива для поливу рослин.

Далі можна приступати до посіву – на дно горщиків укладається керамзит, а потім грунт. У грунт недалеко від поверхні укладаються насіння і поливаються. Горщики з посівами потрібно поставити на підвіконня. Так перші сходи отримають необхідний сонячне світло. Якщо світла мало, можна придбати спеціальні лампи, які компенсують недолік сонця.

відео дня

Кріп або петрушка вирощуються без пікіровки, що істотно спрощує процедуру. Перед посівом ємності повинні бути чистими, а в грунті не повинно бути сторонніх предметів. Для зелені можна вибрати грунт для домашніх квітів з мінімальною кислотністю.

Як в домашніх умовах виростити кріп і петрушку в самостійно приготованому грунті? Для цього знадобиться земля, річковий пісок, тирса, торф. Всі ці інгредієнти змішуються в пропорції 3:1:1:1.

Як виростити кріп вдома взимку на підвіконні

Вирощування кропу починається з підготовки насіння – замочування. Це потрібно щоб прискорити сходи зерен. Найбільш простим і доступним способом є замочування зерен в теплій воді на 2 доби. Кожні 6 годин воду потрібно міняти.

Для успішних сходів зелені знадобляться наступні умови:

  • температурний режим + 10 - вночі і + 20 градусів – вдень;
  • безперервне освітлення протягом 12-15 годин;
  • регулярний полив при підсиханні грунту.

В умовах короткого світлового дня взимку можна використовувати лампи. Їх розміщують на висоті 50 см над верхівками рослин.

Поливати з'явилися сходи краще відстояною водою або талої. Підживлення потрібно вносити кожні 2-4 тижні. Для цього підійдуть будь-які комплексні добрива. Горщики з рослинами періодично повертають різними сторонами до сонячного світла, щоб зелень отримала свою порцію світла.

Ще одним цікавим питанням є, як виростити кріп будинку без землі. В даному випадку використовується гідропоніка – спеціальний живильний розчин. Для реалізації цього способу знадобляться спеціальні пристрої, що забезпечують циркуляцію самого розчину і повітря в ньому. Зокрема, знадобиться наступні елементи конструкції-ємності, нагрівальні елемент, насос, систему клапанів, шлангів.

Коли чекати першу зелень кропу або петрушки

Після проведеної роботи і появи перших паростків виникає питання, скільки росте кріп будинку і коли можна зривати перші гілочки. Перший урожай можна отримати, як мінімум через 20-30 днів після сходів. Готовий урожай отримують через 40-50 днів після сходів насіння. У цей момент гілки зелені досягають у висоту 20-25 см.

Якщо урожай дуже багатий або кріп на підвіконні витягнувся, можна подумати, як його зберегти на тривалий період. Тут на допомогу прийде сушка зелені або її заморозка. У такому вигляді продукт збереже всі корисні властивості і аромат.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти