Виводимо плями від свічки: чарівний засіб, який поверне чистоту одягу, меблям і килиму

10 лютого 2023, 11:30
Розкриваємо секрети досвідчених господинь, які допоможуть прибрати віск і жир з тканини без особливих зусиль.
Як прибрати плями від свічок
Як прибрати плями від свічок / ua.depositphotos.com

Свічки всіх видів і мастей стали буденністю для українців. Вечори не обходяться без цього атрибута. Крім світла свічки здатні залишати неприємні сліди у вигляді плям воску. Вони з'являються на одязі, скатертинах і меблях. Не варто впадати у відчай, якщо капнув віск, так як є безліч способів прибрати плями від свічки з будь-якої поверхні. Завдяки деяким лайфхакам одяг і меблі не втратять свого первісного вигляду.

Як прибрати плями від свічки: перша допомога

Якщо з'явилася така проблема, не потрібно панікувати і гарячково намагатися прибрати пляму. Важливо її не терти. Щоб відповісти на питання, як прибрати плями від свічки на меблях або одязі, потрібно рухатися за наступним планом дій:

  1. Прикласти до місця попадання воску серветку і дати йому вбратися в папір. Не можна тиснути і терти.
  2. Далі потрібно дати час, щоб віск або парафін висох і затвердів.
  3. Коли все застигне, його потрібно акуратно зішкребти з тканини.

Після цього можна переходити до видалення плями. Перед самою процедурою потрібно ознайомитися з інструкцією по догляду за тканиною. Не всі матеріали витримують високі температури, тому варто уважно ознайомитися з правилами на етикетці. Перед видаленням плями потрібно протестувати спосіб на непомітній ділянці тканини. Також важливо звернути увагу на стійкість кольору тканини, щоб не отримати потім біляста пляма.

відео дня

Як прибрати плями від свічки на меблях: докладна інструкція

Незалежно від типу тканини будь-яка процедура ліквідації плями від парафіну або воску свічки зводиться до трьох етапів:

  • очищення воску з поверхні тканини;
  • виведення плями і залишків матеріалу;
  • виведення жирного плями - прання.

Найпростіше вивести подібні плями з натуральних тканин, так як вони не бояться високих температур і можна сміливо використовувати праску або прати в дуже гарячій воді. Також при пошуку способу, як вивести пляму церковної свічки або будь-якої іншої, можна використовувати метод наших батьків. Кинути вироби з натуральних тканин в таз і довести воду до кипіння. Жир і залишки воску повинні спливти на поверхню. Таку процедуру можна провести кілька разів, щоб гарантовано прибрати віск з тканини.

Також можна вивести пляму від свічки з тканини праскою. Для цього потрібно застели прасувальну дошку паперовими серветками, на них викладається бавовняна тканина і тільки на неї виріб. Покласти потрібно плямою до бавовняної тканини і пропрасувати це місце гарячою праскою. Можна підключити функцію відпарювання. Вона прискорить процес.

Після завершення цих маніпуляцій речі можна випрати в теплій воді зі звичайним порошком. Це допоможе видалити залишки забруднень і жир, який ще міг залишитися на тканині. Такий спосіб підходить, якщо цікаво, як вивести пляму від свічки на джинсах.

Як вивести пляму від свічки з меблів і синтетики

Найскладніше працювати з синтетичними тканинами, які мають масу обмежень, а також з плямами на меблях, так як їх не прокип'ятити і не пропрасувати на прасувальнії дошці. Однак і в цій ситуації вихід є.

Синтетика, шовк і шерсть замочується у воді, температура якої відповідає обмеженням. Після цього пляму потрібно промокнути паперовою серветкою. На завершення річ потрібно випрати з милом або порошком, щоб видалити жирну пляму.

Як вивести плями від стеарину, воску, парафіну з дивана, крісла, матраца, килима самостійно? В даному випадку правила аналогічні – потрібно промокнути пляму серветкою і дочекатися поки вона застигне, а потім зішкребти її. На жирну пляму потрібно покласти паперову серветку і пропрасувати гарячою праскою. На ворсистих тканинах пропрасовувати місце забруднення не потрібно, щоб не зіпсувати структуру ворсу. Вивести жирну пляму від воску можна за допомогою чарівного складу - бензин, винний і нашатирний спирт, змішані в пропорції 2:4:7 частин.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти