"Я кажу Турчинову: віддай наказ!": екс-прем’єр Криму - про можливість врятувати Крим

10 квітня 2024, 18:30
З приходом Януковича в Криму значно посилилася російська пропаганда. А вже після перемоги Революції Гідності росіяни вдалися до відкритої агресії.
'Я кажу Турчинову: віддай наказ!': екс-прем’єр Криму - про можливість врятувати Крим

Українська розвідка знала про плани росіян анексувати Крим, а командувачі ЗСУ навіть підготували плани оборони. Втім, нічого з цього так і не було реалізовано. Про можливі причини неготовності України чинити опір в Криму у 2014-му в новому епізоді "Мосейчук Podcast" розповів колишній прем’єр півострова Сергій Куніцин.

За його словами, нарощувати свій вплив на півострові росіяни почали ще на початку 90-их, та тоді чітких та агресивних планів у них ще не було.

"Сам Єльцин і Черномирдін (прем’єр-міністр рф у 1992-1998рр.) якихось кроків по Криму не робили. В основному Мєшков (президент АР Крим у 1994-1995рр., сепаратист), Затулін (російський політик, ідеолог війни проти України) — ті, які постійно їздили в Крим і підбурювали. За Єльцина таких жорстких спроб забрати півострів не було", — згадує Сергій Куніцин.

Росіяни тоді вдавалися до "м’якої сили". Про свою присутність на півострові вони нагадували усіма доступними способами. Насамперед — "триколорами", яких у 2000-их роках лише в Севастополі нараховувалось до чотирьох сотень.

"Я подзвонив Яценюку і він мені поїздом прислав 400 українських прапорів. І я подзвонив до командувача Чорноморського флоту і сказав: "Ви знаходитесь на території України. Над штабом флоту, над гарнізонами — будь ласка. А решта — всюди має бути український прапор", — розповів Сергій Куніцин.

Водночас, за словами екс-прем’єра, на півострові проводилася "лагідна українізація".

"Була лагідна українізація. Ми спочатку все діловодство перевели на українську мову. Вся переписка з Києвом перейшла на українську мову. Мені якось міністр освіти Кремінь подзвонив і каже: "Я не можу зрозуміти! Другий рік поспіль севастопольські школярі на олімпіаді з української мови та літератури займають перші місця". А я йому відповів: "Ви мовою розмовляєте, а ми її вчимо", — згадує політик.

Також, були спроби покращити матеріальний стан українських моряків, які значно поступалися у цьому росіянам.

"У них була купа землі у власності Міністерства оборони Україні. Єхануров мені знайшов інвестора і ми одразу дали нашим військовим 200 квартир. За 4 роки ми би всіх моряків забезпечили житлом!", — розповів Сергій Куніцин.

Та все змінилося з приходом до влади Віктора Януковича. На півострові значно посилилася російська пропаганда. А вже після перемоги Революції Гідності росіяни вдалися до відкритої агресії. Та Сергій Куніцин впевнений — Крим було кому захищати

"Я був впевнений, що першочергово їм потрібен Севастополь — як база для флоту. Вони не просто так були без шевронів. Вони побоювалися, що Україна може дати відсіч. І були люди, в нас були підрозділи, спецпідрозділи. Була розвідрота 25-ої бригади, були спецпризначенці з відпрацьованим паливом, яким були готові залити аеродроми, аби ворожи гелікоптери не могли приземлитися. У нас були готові 3-ій полк спецпризначення та 79-а Миколаївська десантна бригад", — каже політик.

"Я кажу Турчинову: віддай наказ! А він мені: американці кажуть, що вони (росіяни - ред.) підуть", — додав він.

Як депутати Верховної Ради Криму вагалися в останній момент? Що завадило українським силам зробити вирішальний постріл? І кого найбільше росіяни боялися в Криму? Дивіться у новому епізоді проєкту "Мосейчук Podcast":

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти