Яблука: у чому їх користь, шкода, скільки можна їсти

28 липня 2022, 05:24
6155
У день бажано їсти 2-3 яблука, щоб не нашкодити своєму апетиту.
Яблуко
Чи їсти яблука на ніч - вирішувати вам, але якщо стежите за фігурою, слід утриматися / ua.depositphotos.com

Яблука залишаються одним з найпопулярніших фруктів, який не є проблемою знайти на прилавках багатьох продуктових магазинів. Існує багато сортів яблук. Всі вони розрізняються тільки зовнішнім виглядом, а склад приблизно однаковий. У чому користь і шкода яблук, кому їх можна їсти, а хто повинен утримуватися від вживання фрукта – часта дискусія серед багатьох людей. Навколо яблук залишається чимало міфів та легенд.

Користь яблук

Не секрет, що в Англії навіть є прислів'я – an apple a day keeps the doctor away. Хто яблуко в день з'їдає, той у лікаря не буває. Зазвичай яблуко вважають одним з найбільш корисних плодів. Сама клітковина з шкірки і м'якоті яблук покращує роботу кишківника. Відходи швидко евакуюються з організму, знижується рівень інтоксикації.

У яблуках велика кількість органічних кислот, серед яких яблучна, винна та лимонна. Незважаючи на малу частку вітаміну С, у фрукті є антиоксиданти у вигляді вітаміну А.

відео дня

Кислоти сприяють травленню, особливо в тих випадках, коли низька кислотність шлунку. Якщо кислот замало, організму складно повноцінно працювати над переварюванням їжі, засвоюються не всі корисні речовини.

У яблуках багато легких цукрів. Вони сприятливо засвоюються з сушених плодів.

У складі фрукта є і вітаміни С, К, груп В, а також калій, мідь, рибофлавін, марганець, магній, органічні сполуки, фізонутрієнти і флаваноїди. Крім того, яблуко – джерело поліфенолів. Це такі антіоксиданти, які допомагають захищати клітини від оксидативного стресу. Ще вони продовжують молодість.

Яблуко
Яблука корисні, в них є вітаміни і потрібні організму елементи / УНІАН

Крім іншого, в яблуках є і багато пектинів. Йдеться про м'які харчові волокна – ентеросорбенти. Вони покращують перистальтику кишківника і вирішують проблему з запорами. Одне яблуко на день заповнює приблизно 12% добової потреби організму людини в клітковині.

Шкода яблук

Не радять їсти яблука тим, у кого є харчова алергія, індивідуальна непереносимість фрукта і дуже висока чутливість шлунково-кишківникового тракту. Людям з гастритом і виразкою дванадцятипалої кишки не можна їсти яблука у великих кількостях. Людям з серцево-судинною системою краще відмовитися від червоних сортів фрукта.

У яблуках є і отруйна речовина – амигдалін. Вона може призвести до отруєння. Але небезпечною дозою для людини вважається чашка насіння. Проковтнувши декілька насінь випадковим чином, навряд чи слід переживати.

Яблуко
Шкода яблук людському організму може бути від хімічної обробки яблуні / pixabay

Можуть бути присутніми в яблуках і пестициди, оскільки яблуні дуже часто обробляють від різних комах. Південні яблука, скоріше, будуть з пестицидами через потребу в захисті дерев від хвороботворних бактерій, які активно розмножуються на півдні. Імовірність хімічної обробки яблук, які виросли на півночі, нижче. Зіпсовані яблука з хробаками їсти теж категорично не рекомендується.

Чи можна їсти яблука на ніч

В середньому, в 100 грамах червоного яблука приблизно 47 кілокалорій, в зеленому – 35 кілокалорій. Один продукт важить орієнтовно 200 грам. Якщо ви дотримуєтеся здорового харчування або на дієті, яблука на ніч краще в їжу не вживати.

Яблуко
Яблука на дієті на ніч краще не вживати / УНІАН

У яблуках практично немає жирів, але є клітковина і пектини. Вони підуть на користь травному процесу. Однак в яблуках присутні вуглеводи і речовини, що підвищують апетит. Простіше кажучи, поївши фрукт, захочеться їсти ще. Тому тим, хто стежить за фігурою, на ніч яблука їсти небажано. Особливо перед сном.

Скільки яблук можна їсти на день

Навіть якщо ви дуже любите яблука, не треба забувати про дотримання заходів. Не рекомендується вживати більше 2-3 середніх яблук на день. Кислоти, що містяться у фрукті, можуть прискорити метаболізм. Але здатні й дратувати слизові.

Цілком достатньо їсти по 100 грам яблук на день. Якщо буде переїдання, фрукт в організмі переб'є апетит. Організм сприйматиме яблуко замість білкових продуктів і клітковини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти