Як насправді бачать дальтоніки: подивіться на світ їх очима

31 жовтня 2023, 15:27оновлено 3 листопада 2023, 20:55
1123
Які кольори найчастіше плутають дальтоніки - Главред зібрав цікаві факти про здоров'я очей у людини.
Як насправді бачать дальтоніки: подивіться на світ їх очима
Як бачать кольори дальтоніки / колаж: Главред, фото: pexels.com, скріншот: відео Youtube

Що не бачать дальтоніки при "колірній сліпоті" - медики вважають, що насправді лише малий відсоток людей мають такі проблеми. Дальтонізм - це рідкісна генетична патологія, при якій людське око не може розрізнити кольори, або не бачить їх чітко.

Зазвичай людина при проблемі із зором не відрізняє певні відтінки червоних та зелених кольорів. Однак є ті, кому важко розрізнити і сині та жовті відтінки.

Вас також зацікавить матеріал: Побачите колір, якого не існує в природі: оптична ілюзія на 30 секунд. За допомогою ілюзії можна побачити колір, який людина не бачить у звичайному житті.

відео дня

Як бачать дальтоніки

Людина із легким порушенням колірного зору може добре сприймати кольори лише при хорошому світлі у приміщенні чи на вулиці, однак відчувають труднощі при слабкому світлі.

Але є люди, яким важко розрізняти кольори і без хорошого освітлення. Рідко зустрічаються найважчі форми дальтонізму, при яких все видно лише у сірих відтінках. Дальтонізм здебільшого вражає обидва ока і, на жаль, це може залишитись на все життя.

Визначити "колірну сліпоту" можна за допомогою спеціальної таблиці Рабкіна. Окрема таблиця складається із декількох кольорових кружечків та крапок однакової яскравості. Однак різняться за відтінками.

Часто випадки дальтонізму - це генетична патологія. Колірний спектр ока ділиться на три частини: синій, червоний і зелений. Інші кольори є сумішшю цих частин. За сприйняття в кожній частині відповідають 3 різних типи "колбочок" - унікальних клітин ока. Люди із дальтонізмом мають один з видів колбочок, який взагалі не функціонує. Тож через це кольори втрачають яскравість і людина не бачить певних відтінків.

Як насправді бачать дальтоніки: подивіться на світ їх очима
Як бачать дальтоніки / скріншот: doc.ua

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти