Як вибрати натуральну червону ікру до новорічного столу: прості фокуси на замітку господиням

24 грудня 2022, 20:30
Деякі виробники пропонують покупцям червону ікру сумнівної якості. Главред ділиться секретами, як перевірити ікру на натуральність.
Як вибрати натуральну червону ікру до новорічного столу: прості фокуси на замітку господиням
Як обрати якісну ікру до новорічного столу / ua.depositphotos.com

Новорічний стіл не можна уявити без бутербродів із червоною ікрою. Усім відомо, що натуральна червона ікра – корисний і смачний делікатес. Проте деякі недобросовісні виробники продають фальшиву ікру під виглядом справжньої. Довірливі покупці витрачають кругленьку суму на цей делікатес, навіть не здогадуючись, що в їхніх руках не ікра, а желатин разом з безліччю барвників. Тому до вибору ікри потрібно підійти вкрай серйозно, щоб не зіпсувати собі новорічний настрій. Главред розповідає, як правильно обрати справжню ікру та не натрапити на підробку.

Які є види ікри серед лососевих

  1. Ікра форелі є найдрібнішим видом із сімейства лососевих. Її ікринки мають розмір лише 2 мм. Ця ікра має жовтий або жовтогарячий колір. Смак ікри є дуже приємним, злегка солонуватим.
  2. Ікра нерки посідає друге місце за розміром. Ікринки мають діаметр до 3 мм. Колір ікри просто неймовірний – насичений червоний. Смак ікри – масляно-солонуватий з легкою, майже непомітною гірчинкою.
  3. Ікра кижуча вважається однією з найбільш корисною серед лососевих. Вона має розмір до 4 мм. У ікри кижуча червоний колір, ближче до малинового. Особливістю цієї ікри є те, що вона має гіркуватий присмак.
  4. Ікра горбуші займає почесне четверте місце за розміром, оскільки діаметр ікринок складає 3-5 мм. Відтінок у ікри – світло-оранжевий. Смак – солодкуватий, немає гіркоти.
  5. Ікра чавича є вкрай рідкісною і її важко знайти у продажі. Вся справа в тому, що ця риба є червонокнижною. Ікринки цієї риби вже немаленькі – 6-7 мм. Колір ікри просто захоплює – він насичений червоний. На смак ікра злегка гостра та має виражену гірчинку.
  6. Ікра кети посідає останнє шосте місце, бо є найбільшою за розміром серед лососевих. Ікринки мають діаметр близько 7 мм. Сама ікра має насичений світло-помаранчевий колір. Серед сімейства лососевих кета вважається найжирнішою, а тому її ікра має неймовірний смак, який захоплює своєю ніжністю.

Як розпізнати справжню ікру та виявити підробку

  • Зверніть увагу на вартість ікри. Якщо ікра справжня, то коштує вона недешево. Тому, якщо ви хочете придбати до святкового столу якісну та смачну ікру, то не женіться за акціями. Якщо ви бачете на прилавку таку вивіску: "Купіть дві банки ікри та отримайте третю в подарунок", то велика ймовірність, що перед вами підробка.
  • Найкраще купувати ікру у скляній банці, адже вона є кращою за якістю і ви можете побачити, у якому стані знаходяться ікринки. Якщо ж ви обирали ікру у консервній банці, то потрібно переконатися, що на ній немає ніяких дефектів і вона не вздута. Також потрібно струснути бляшанку і прислухатися, чи немає всередині булькаючого звуку. Якщо він є, то це означає, що всередині багато ікринок, які лопнули. Це свідчить, що продукт неякісний.
  • Якщо ви все-таки вирішили не економити та обрати ікру у скляній банці, тоді у вас є чудова можливість перевірити її візуально. Уважно подивіться на ікринки: вони мають бути цілими, однотонними і не мають прилипати одна до одної. Характерною ознакою якості є наявність на ікринках маленької темної цяточки, яку називають "вічком". Це зародок, якого немає у фальшивої ікри. Зауважте, що справжня ікра не має бути ідеальної форми. Якщо ікринки однакової форми, немов під лінієчку, то це означає, що перед вами підробка.
  • Перегляньте етикетку та склад ікри. На етикетці має бути обов'язково зазначений вид риби із сімейства лососевих. Якісний продукт має у своєму складі лише два інгредієнти: ікра та сіль. Зверніть увагу, що кількість солі у складі не має перевищувати 4-6%. Також у складі ікри можуть бути різноманітні консерванти: деякі з них не несуть ніякої шкоди нашому організму, а деякі навпаки - небезпечні. Серед безпечних консервантів може бути Е422 - це харчовий гліцерин, який додається до ікри, аби вона не злипалася. Також безпечними є консерванти, які допомагають збільшити термін зберігання продуктів харчування – це Е200 (сорбінова кислота) та Е211 (бензоат натрію). Проте зауважте, що вміст цих консервантів у продукції не має перевищувати 0,1%. Небезпечним для здоров'я канцерогенним консервантом є Е239 (уротропін). Якщо ви побачили його у складі ікри, то краще не купуйте таку продукцію.
  • Подивіться на дату пакування ікри. Запам'ятайте, що риби родини лососевих ідуть на нерест у липні-вересні. Тому найпізнішою датою пакування може бути початок жовтня. Якщо на баночці вказаний інший місяць, то це означає, що ікру солили мороженою. Також варто перевірити маркування дати виготовлення, якщо ви купуєте ікру у бляшаній банці. Дата має бути продавленою зсередини. Маркування, яке нанесене лазером чи пробите на папері показує, що перед вами продукт сумнівної якості.
  • Перевірити ікру на натуральність можна вдома вже після її покупки. Для цього потрібно помістити кілька ікринок в гарячу воду та залишити їх на деякий час. Якщо ікра справжня, то ікринки почнуть згортатися, а вода стане мутною. Якщо ікра фальшива, то ікринки просто розчиняться у воді.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти