Навіщо православні святкують Успіння Пресвятої Богородиці і в чому допомагає свято

22 червня 2021, 06:30
Успіння Пресвятої Богородиці настільки велике свято, що відзначається воно протягом тижня.
Навіщо православні святкують Успіння Пресвятої Богородиці і в чому допомагає свято
Навіщо православні святкують Успіння Пресвятої Богородиці і в чому допомагає свято

Успіння Пресвятої Богородиці в православ'ї відноситься до числа великих свят. І, незважаючи на те, що саме слово "успіння" означає в даному випадку "вічний сон" або "смерть" – свято це вважається світлим і радісним.

У народі його навіть називають Богородичний Великдень.

Коли православне свято Успіння Пресвятої Богородиці в 2021 році

Якого числа Богродиця відійшла в інший світ - достеменно не відомо. Але сама дата свята Успіння Пресвятої Богородиці встановлена чітко і завжди одна і та ж сама - це 28 серпня. У 2021 році Успіння православні відзначать у суботу.

відео дня

читайте такожПравославний календар на липень 2021: Петрів піст 2021 і день Петра і Павла

Напередодні свята завершується строгий двотижневий Успенський піст 2021.

Завершується святкування Успіння в 2021 році лише ввечері наступної неділі, 5 вересня - тобто Успіння Пресвятої Богородиці відзначається протягом тижня.

Як зрозуміти свято Успіння Пресвятої Богородиці

Щоб зрозуміти, чому християни святкують смерть Богородиці - варто для початку усвідомити, що в православ'ї смерть – лише перехід у кращий, більш світлий світ.

Богородиця піднеслася на Небо, до свого Сина. І тепер звідти як добра і чуйна мати доглядає за всіма віруючими, допомагає їм і підтримує.

Успіння Пресвятої Богородиці: про що просять

Святу Богородицю просять про допомогу в будь-яких справах, вона помічниця і заступниця у всяких питаннях – крім гріховних (наприклад, не можна просити Богоматір допомогти звабити чужого чоловіка або когось обдурити).

Найчастіше Богородиці моляться жінки (адже в першу чергу вона вважається саме жіночою заступницею):

  • про довгоочікувану і благополучну вагітність;
  • про зцілення;
  • про сімейне щастя;
  • про зміцнення віри;
  • про те, щоб здійснилася справедливість та ін.

Які молитви читати на Успіння

Молитва до Богородиці про допомогу

Оспівуємо до милості Твоєї, о Пресвята Матір Божа! Не відвернися від молитов наших, а визволи від бід і нещасть. Єдина, яка читає, і Блаженна Богородиця, Спаси нас! Ти, багатостраждальна Матір Божа, що перевищує по вірі і стражданням всіх, хто живе на землі. Почуй і не покинь нас в хвилини важкі, збережи нас під покровом милосердя і співчуття свого. Лише біля тебе ми знаходимо притулок і тепле заступництво в пітьмі пекельній. Тільки ти маєш дозвіл звернутися до Сина Свого і благати Його про спасіння наше і перехід у Царство Небесне, де ми будемо оспівувати і славити Сина Твого, Батька Його і тебе, володарку світу на віки віків. Амінь.

Тропар, глас 1

У Різдві дівство зберегла єси, / в успінні миру не залишила єси, Богородиці, / преставилася єси до живота, / Мати сущі Живота, / / і молитвами твоїми ізбавляеші від смерті душі наша.

Чи можна одружитися на Успіння Пресвятої Богородиці та інші традиції дня

День починають із розговіння після Успенського посту. Цього року свято випало на суботу, тож у цей день вже знімаються всі заборони в їжі.

читайте такожПравославний календар весіль 2021 і сприятливі дні для вінчанняУ свято 28 серпня фізична праця недоречна – а ось духовне вдосконалення всіляко вітається: потрібно молитися, ходити до церкви, читати духовну літературу тощо.

З цього дня вже можна свататися і вінчатися. У саме свято обряд вінчання проводити не варто: в храмі буде багато людей, та й не варто особисте торжество ставити над святкуванням Успіння. А ось вже починаючи з 29 серпня можна сміливо йти вінчатися в храм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти