Навіщо до чаю додають пшоно: відповідь вас здивує

3 лютого 2023, 15:27
Якщо ви не знаєте, як правильно заварювати чай по-казахськи, спробуйте два основних рецепта, які навчать приготуванню смачного і ароматного напою.
Чай, пшоно
Як правильно заварювати чай по-казахськи, щоб напій був насиченим і ароматним / Колаж ua.depositphotos.com

Кожен день ми п'ємо гарячі напої. Зелений, чорний чай, кава або соки стали настільки популярними, що багато хто навіть не може уявити собі без них сніданок або вечерю. Буває, люди хочуть спробувати інші сорти чаю або якось урізноманітнити напій. І серед них далеко не всі знають, що таке чай з пшоном. Цей чай називають національним казахським смаколиком. Напій володіє абсолютно незвичайним смаком і властивостями, які роблять чай по-справжньому особливим.

Що казахи додають до чаю

Людям, які цікавляться казахською національною культурою, добре відомо, що казахи звикли додавати до чаю просо, яке називається тари. Просо складним шляхом довго обробляється вручну. Якщо тари доводиться подрібнювати, їх називають вже талкани. Крупиці їх можуть бути навіть з пшениці або ячменю. Тари і талкани додають не тільки до чаю – їх можна вживати в їжу зі сметаною і цукром. Ось тепер ви дізналися, як називається пшоно для чаю в Казахстані і в чому особливості його обробки.

Просо, яке вже зібрали, казахи зазвичай називають кельдек. Спочатку його проварюють в казані, а потім висушують. Пізніше кельдек обсмажується з самим лушпинням. Після того зернятка починають відокремлювати від лушпиння і очищають їх видуванням. Раніше було прийнято проводити всі ці процедури зі ступою, але тепер просто беруть каструлю з центрифугою. Все виходить дуже швидко і ефективно.

відео дня

Не забувайте, що тарами краще занадто не захоплюватися – в них багато калорій. Інакше можете набрати зайву вагу.

Як заварити чай з пшоном

Простий рецепт казахського чаю з пшоном

Перш ніж ви почнете заварювання нового для себе напою зверніть увагу, що пшоно слід брати цілим, обов'язково просушеним, просмаженим і не подрібненим. Чай підготуйте чорний і гранульований. Запах у суміші повинен бути чайним, а не віддавати крупою.

Інструкцію, як приготувати казахський чай, ви можете знайти і на самих чайних пачках. Можна припускатися якихось незначних змін. Однак ключовий принцип слід залишати незмінним.

Перша і головна порада - беріть тільки 1 чайну ложку суміші на одну чашка чаю. Не настоюйте ваш напій більше 7 хвилин. Цього цілком достатньо, щоб просо розкрило для вас всі відтінки свого особливого аромату.

Якщо ви залишите напій на цілих 10-15 хвилин, він буде дуже гірким і ви вже навряд чи зможете його пити.

Колір чаю повинен бути червоно-коричневим. Якщо присмак просо стане вам не до смаку, додайте до чашки молоко.

Комплексний рецепт чаю по-казахськи

Може бути так, що ви наважилися придбати всі інгредієнти для чаю окремо. В такому випадку вам доведеться самостійно приготувати просо.

В першу чергу, візьміть велику каструлю, а краще навіть казан. Насипайте туди просо і зверху заливайте водою. Варимо просо до напівготовності, після чого повністю просушуємо зерна.

Коли зерна просушені, смажте їх в казані разом з лушпинням. Після цього потрібно відокремити зерна від лушпиння і ще раз прожарити їх в казані. На заключному етапі треба остудити зерна. В результаті тари готові.

Тари, які ви вже приготували, кладіть в готовий чай з молоком. Бажано додавати молоко, щоб смак напою був більш насиченим. На чашку чаю 2-3 чайні ложки. Тари досипаємо поступово і невеликими порціями. Ті тари, що у вас залишилися, можете з'їсти окремо від чаю – з цукром або сметаною.

Навіщо п'ють чай з пшоном

Чай з пшоном можна пити не тільки заради задоволення, але і з користю для організму. Зокрема, напій допомагає виводити токсини, очищає і оновлює людський організм. Чай з просо може зміцнювати іменну систему і позитивно впливає на процеси метаболізму.

Казахський чай може знижувати тиск, нормалізувати рівень цукру в крові і сприятливо впливати на шлунково-кишківний тракт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти