Загадка радянських поїздів: чому вагони були зеленими, а дахи сірими

27 червня 2023, 12:19
31508
Забарвлення поїздів в Радянському Союзі було обране не випадково.
Чому потяги в СРСР фарбували в зелений колір
Чому потяги в СРСР фарбували в зелений колір / Колаж Главред, фото: скріншот YouTube

Багато з тих, хто народився в епоху Радянського Союзу, пам'ятають унікальну рису радянської залізничної системи - зелені потяги. Але чому саме зелений колір став настільки популярним на потягах тієї епохи? Ми розгадуємо цю загадку!

Зелений колір був обраний не випадково

Виявляється, вибір зеленого кольору для фарбування поїздів в СРСР мав кілька пояснень. Перш за все, зелений був спокійним і гармонійним кольором, який надавав поїздам естетичну привабливість і створював приємну атмосферу для пасажирів.

Згідно з однією з теорій, зелений колір для поїздів призначався для маскування. Такі зміни відбулися під час Другої світової війни.

відео дня

Водночас дахи поїздів фарбували в сірий колір. Справа в тому, що коли вагони стояли на станції, то матовий сірий колір був практично ідентичний забарвленню сірого бетону або асфальту на залізничній станції і платформах.

Практичне значення

Зелений колір краще зливався з навколишньою природою і пейзажем, особливо в лісистих і зелених зонах. Таким чином, зелені поїзди були менш помітними на тлі навколишнього середовища і менше привертали увагу.

Однак, слід зазначити, що не всі поїзди в СРСР були пофарбовані виключно в зелений колір. Залежно від маршруту та типу поїзда, деякі поїзди могли мати різні кольори, включаючи синій, червоний та сірий. Але зелений колір все ж був найбільш поширеним і характерним для радянських поїздів.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти