Загадка сталінок: чому в них робили 4-метрові стелі, а кімнати розділяли пороги

12 січня 2023, 09:17
Головною особливістю сталінок були високі стелі. На це є дві причини.
Сталінка
Сталінка / скріншот YouTube

Сталінки за часів СРСР з'являлися як гриби після дощу. Це були унікальні будівлі, дизайн яких зараз не повторюють. І на це є кілька причин.

Головною особливістю сталінок були високі стелі. Для багатьох таке дизайнерське рішення є загадкою.

Чому в сталінках робили високі стелі?

Зазвичай такі квартири призначалися для високих чиновників. Стелі в сталінках були не нижче трьох метрів, а в деяких будинках і вище. У номенклатурних будинках висота досягала чотирьох метрів, а в типових і рядових — зазвичай три метри.

відео дня

У номенклатурних будинках високі будинки були для зручності мешканців, а ось в типових і рядових будівлях високі стелі зводилися, щоб використовувати будівлі під комуналки і гуртожитки.

Навіщо робили пороги в дверях?

Річ у тім, що в період будівництва будинків цього типу центрального газопостачання ще не було. Тепло ж забезпечувалося за рахунок пічного опалення, а в деяких будинках печі збереглися і до наших днів.

За допомогою порогів в кімнатах зберігалося тепло. Ця деталь забезпечувала щільне прилягання дверей до підлоги, що допомагало підтримувати оптимальну температуру всередині. Також поріг сприяв поліпшенню звукоізоляції, бо в таких будинках перегородки робилися досить тонкими.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти