Вдома не буде сварок: як виростити магічну цибулинну квітку гіацинт на своєму підвіконні

26 січня 2022, 07:13
Ці цибулинні квіти можна виростити на своєму підвіконні. Вони не лише зачарують своєю красою і ароматом, але і позбавлять від недоброзичливців і додадуть сил.
гіацинт
Цибулинні квіти стануть прикрасою будь-якого інтер'єру / Фото pixabay.com

Цибулинні квіти стануть прекрасним доповненням будь-якого інтер'єру. Їхній вибір величезний, і вони мають низку незаперечних переваг. Наприклад, цибулинні квіти дуже невибагливі в догляді, адже природа нагородила їх особливою властивістю – в них вже є всі потрібні для росту і життєдіяльності речовини.

Багато цибулинних квітів можна вирощувати вдома, найпоширеніші з них: амариліси, гіппеаструми, валлота, гемантус, кринум, евкоміс, спрекелія, еухаріс, клівія, крокуси, лілії, гіацинти. Також вдома можна вирощувати тюльпани, нарциси, мускарі, сциллу та інші цибулинні культури. Таким чином, будь-який квітникар може вибрати рослину на свій смак.

Одне з найпопулярніших цибулинних рослин - гіацинт. І це не просто так. У Стародавньому Римі гіацинт вважали квіткою радості, веселощів, молодості, символом любові та вірності. У Середньовіччі гіацинт асоціювався з багатством, розкішшю і владою. А в наші дні ці цибулинні квіти все частіше дарують жінкам на 8 Березня, адже вони асоціюється з весною.

Гіацинт кімнатний - прикмети, забобони і магічні властивості

У Середньовіччі ця цибулинна рослина часто застосовувалася для виготовлення приворотного зілля. Жінки прикрашали свої спальні гіацинтами, щоби стати неймовірно привабливими, адже аромат цієї квітки має афродизіакальні властивості. Також вважалося, що гіацинт позбавляє від поганих сновидінь, захищає від недоброзичливців і здатний очистити енергетику людини.

Існує повір'я, що в будинку, де цвіте гіацинт, не буде сварок і розбіжностей. А якщо купити його перед початком якогось нового виду діяльності, то квітка додасть вам сил.

Якщо гіацинт випустив подвійний квітконос, це обіцяє радісні події або непередбачені витрати.

Які види гіацинтів бувають

Існують три основних види гіацинта. Їх поділяють по регіонах зростання:

  • у Греції та Малій Азії це Гіацинт Східний (Hyacinthus orientalis);
  • в Ірані та Туркменістані - Гіацинт Литвинова;
  • у горах Копетдага - Гіацинт каспійський.

Як доглядати за квіткою гіацинт в домашніх умовах

Якщо купити квітучий гіацинт в магазині, то він сидітиме в маленькому горщику, а цибулина на третину виступатиме із землі. Пересаджувати гіацинт в більш просторий вазон не потрібно - рослина живиться від цибулини, тому обсяг тари значення не має. Пересадка гіацинта спровокує стрес і скоротить час цвітіння.

Гіацинт потрібно поставити на найсвітліше місце без протягів і подалі від батареї - прохолода продовжить його цвітіння, а спека може привести до почорніння кінчиків листя і засихання частини квіткових бруньок. Оптимальна температура повітря для квітучого гіацинта 15-20°С.

Квітці потрібне рівномірно розсіяне світло, тому в осінньо-зимовий період для неї можна організувати додаткове підсвічування, а влітку - поберегти від прямих сонячних променів.

Як поливати і підгодовувати гіацинт

Цю цибулинну рослину поливають по краях горщика водою кімнатної температури. Ідеальний варіант - тепла тала або дощова вода.

Важливо, щоби вода не потрапляла на цибулину і в центр розетки. Якщо цибулина велика й ґрунту майже не видно, то краще наливати трохи води в піддон.

Один раз на два тижні кімнатний гіацинт підгодовують універсальним рідким добривом для цибулинних квітів. Поживний розчин вносять у вологий ґрунт.

читайте такожОживуть, як після дощу: як використовувати перекис водню для орхідей, розсади і будь-яких квітів

Коли цвіте гіацинт

Гіацинт цвіте один раз за сезон. Час цвітіння становить 10-14 днів. При гарному догляді і оптимальних умовах можна домогтися того, що цвітіння триватиме до 25 днів.

Цікавий факт: природний колір гіацинта - синій і білий. Якщо цибулини гіацинта різних кольорів розрізати і скласти навпіл, на квітконосі з'являться квітки обох забарвлень.

гіацинт
Як посадити цибулину гіацинта удома - всі секрети / Фото pixaby

Гіацинт відцвів - що робити далі

Отже, гіацинт, подарований на свято або просто куплений в магазині, відцвів. Тепер виникає питання, як доглядати за гіацинтом в горщику в домашніх умовах після цвітіння?

Продавці зазвичай радять після цвітіння просто викинути рослину, але гіацинт в горщику — це багаторічник, тому цибулину можна зберегти до нового сезону і домогтися повторного цвітіння.

Коли квітки гіацинта зів'януть, верхню частину квітконосу одразу видаляють так, щоби залишився відрізок в 10-15 см. Листя зрізати не треба.

Далі цибулинну рослину потрібно пересадити. Для цього її перевалюють разом із землею в вазон побільше або висаджують у відкритий ґрунт без заглиблення кореневої шийки. Для пересадки домашнього гіацинта підійде: універсальний ґрунт, який на 30% розбавляють піском, або суміш із садової землі, піску, перегною і торфу в рівному співвідношенні.

На дно горщика обов'язково укладають шар дренажу (1-2 см). Після пересадки гіацинт потрібно поливати помірно, а через тиждень підгодувати комплексним добривом для цибулинних квітів. Повторно внести добриво потрібно ще через 10 днів.

Коли листя почне жовтіти і відмирати, полив потрібно припинити. Поступово зелена частина рослини повністю засохне. Сушняк слід відрізати, викопати з землі та відправити на літнє зберігання – впродовж 2,5-3 місяців.

Як правильно вирощувати гіацинт у домашніх умовах до свята

Якщо правильно підібрати час посадки, то можна домогтися того, щоби гіацинт зацвів точно до свята. В цілому, для цього знадобиться близько 12 тижнів.

Таким чином, якщо ви хочете виростити квітучий гіанцинт до Нового року або Різдва – цибулини висаджують до середини вересня; до 14 лютого - в кінці жовтня-початку листопада; до 8 березня – до середини листопада.

Як посадити цибулину гіацинта вдома у горщик

Для посадки гіацинта вам знадобиться вазон з дренажними отворами заввишки 15-20 см (він повинен бути на 2-4 см ширшим за діаметр цибулин) і готова суміш для цибулинних квітів або універсальний ґрунт, розбавлений піском, тирсою.

  • Цибулини потрібно протравити в темно-рожевому розчині марганцівки близько 30 хвилин.
  • Висаджувати цибулини гіацинта потрібно так, щоби верхівка (1/3 висоти) залишилася на поверхні. Зверху насипати шар піску.
  • Якщо ви садите кілька цибулин в один вазон,то вони повинні знаходитися на відстані в 2-2, 5 см одна від одної та від стінок ємності.
  • Вазони поставити в темне місце з температурою 5-7°C і накрити паперовим ковпаком. В такому стані рослини повинні знаходитися 10-16 тижнів.
  • У період вкорінення поливати лише по кутах горщика.
  • Через 2 місяці з'являться перші паростки. Коли вони витягнуться до 2-2, 5 см, горщики переносять в світле прохолодне приміщення.
  • Перші 3-4 дні температура повітря не повинна перевищувати 10-12°C. Паперовий ковпак поки не знімати.
  • Потім температуру підвищити до 15-20°C, зняти паперовий пакет, але продовжувати затінювати квітку від яскравого світла.
  • Цвітіння гіацинта настає в середньому через 15-20 днів після його перенесення в тепле приміщення.

Раніше писав Главред, як поливати орхідею взимку, щоби рослина не загинула та не згнила.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти