Засяє, як нова монета: 5 несподівано простих способів ліквідації жиру і нагару зі сковороди

9 лютого 2023, 00:31
Розповімо, як очистити пригорілу їжу зі сковороди і зберегти цілісність покриття.
Як правильно помити сковорідку
Як правильно помити сковорідку / pixabay.com

Сковорода є у кожної господині. В процесі експлуатації вона обростає нагаром, жиром і залишками їжі, що істотно псує її зовнішній вигляд і загрожує здоров'ю людей. Способів ліквідувати такі забруднення дуже багато, але не всі підходять для сучасного посуду з антипригарним покриттям. Варто знати, чим не можна чистити сковороду, щоб не зіпсувати все і відразу. Аналогічне питання виникає і у власників посуду без покриттів, тому далі спробуємо розповісти, як правильно помити сковорідку.

Види сковорідок: покриття та їх характеристики

В першу чергу потрібно розібратися, які види посуду для смаження бувають. У продажу представлені моделі з антипригарним покриттям, а також без нього. Покриття в свою чергу може бути кам'яним, тефлоновим, керамічним. Сковороди без покриття виробляють з алюмінію і чавуну.

Давно відомо, що мити сковороду з антипригарним покриттям абразивними засобами і металевими йоржиками категорично заборонено. Вони пошкоджують і зтирають покриття, а значить роблять посуд непридатним для використання.

відео дня

Посуд з чавуну і алюмінію також вимагає ретельного догляду, так як під час експлуатації покривається нагаром і жиром. Ці сковороди не мають покриття, тому можна використовувати Йоржики, щітки, металеві губки, але не варто намагатися очистити такий посуд кислотами. Вони можуть вступити в реакцію з металом і зіпсувати його зовнішній вигляд.

Ще одним цікавим питанням буде - чи можна не мити сковороду перед використанням. Якщо це новий посуд, то її варто обполоснути в теплій воді, щоб змити пил і можливі забруднення. Однак це не застосовується, якщо посуд вже використовується. Залишки їжі і жиру потрібно змивати з використанням відповідних засобів.

Як помити сковороду: способи і лайфхак

Жирові відкладення на посуді не тільки псують її зовнішній вигляд, але є джерелом бактерій, а також неприємного присмаку знову приготовленої їжі. З цієї причини не варто ставити питання, чи можна не мити сковороду.

На поверхню виходить питання про те, як відчистити нагар і жир, щоб зберегти посуд. В першу чергу розглянемо способи по чищенню сковорідок з алюмінію і чавуну. Такі вироби відрізняються міцністю і важкою вагою. Також такі сковорідки відмінно витримують найагресивніші маніпуляції. Їх можна скребти всіма видами ганчірок і йоржиків. Тому тут не виникає питання, Як очистити сковороду від бруду.

Аналогічна ситуація з посудом з алюмінію. Єдиним обмеженням є використання агресивних кислотних засобів по розчиненню жирових відкладень. Сковороди з алюмінію можна теж шкребти і чистити всіма доступними пристосуваннями. Швидко відчистити жир можна за допомогою розчину з оцту, води і засоби для миття посуду. У ньому потрібно прокип'ятити сковороду.

Сковороди з антипригарним покриттям чистити складніше, так як їх не можна терти і шкребти, мити абразивними засобами. Керамічне покриття чистять за допомогою розчину з оцтової кислоти і води в пропорції 1:4. Рідина доводять до кипіння і залишають остигати. Після цього можна промити поверхню з милом і дати висохнути.

Антипригарне покриття (тефлон і інші) можна акуратно відчистити від жирових нашарувань. Відповіддю на питання, Як мити сковороду після готування буде сода і засіб для миття посуду. Соду насипають тонким шаром на дно, наливають трохи мила і заливають водою. Рідина потрібно довести до кипіння і дати охолонути. Тільки після цього можна акуратно прибрати жир і пригоріла їжу.

Сковороди з кам'яним покриттям очистити від жиру і пригорілих залишків їжі досить просто. Для цього достатньо промити її губкою і теплою водою із засобом для миття посуду. Якщо пригоріла їжа залишилася, то можна насипати соду, додати до неї мило для посуду і натерти м'якою губкою.

Чи можна мити сковорідку відразу після використання? Важливим і універсальним правилом для всіх видів посуду є необхідність остудити її після готування.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти