Зеленський різко висловився про Північний потік-2 і назвав "зброю" Росії проти України

19 серпня 2021, 21:58
Запуск Північного потоку-2 може вплинути на зростання цін на газ для українських споживачів.
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський / Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський заявив, що газопровід Північний потік-2 - це зброя Росії.

Зеленський також пояснив, як саме Москва його використовує і як його застосування може відбитися на українцях.

"Північний потік-2 - це зброя. Москва може створити дефіцит поставок на ринку газу і тим самим підвищити ціну. У сучасному світі необов'язково купувати кулемети, щоб завдати шкоди країні. Досить використовувати економічні інструменти", - зазначив Зеленський, передає Офіс президента.

За його словами, в результаті запуску Північного потоку-2 може відбутися зростання цін на газ для українських споживачів, оскільки українським трубопроводом буде транспортуватися менше палива.

Глава держави вважає, що Україна може перейти на відновлювані джерела енергії через кілька років, якщо будуть налагоджені процеси дешевого виробництва "зеленого" водню.

"Технічно ми навіть змогли б транспортувати "зелений" водень по наших газопроводах. Але ми стоїмо ще на самому початку", - уточнив він.

читайте такожШантаж Європи і провокація дефіциту газу: названо сценарій Газпрому по Північному потоку-2

Північний потік-2 - про що раніше повідомляв Главред:

США і Німеччина 21 липня оголосили про операції по Північному потоку-2. Документом повинні передбачатися гарантії Україні з боку Берліна у вигляді санкцій проти Росії в разі нової агресії Москви щодо Києва. При цьому німецька сторона повинна посприяти продовженню російсько-українського договору на транзит газу до Європи ще на 10 років.

В Офісі президента України розкритикували угоду США і ФРН щодо СП-2. Прес-секретар глави держави Сергій Никифоров сказав, що документ є декларацією і нічого не гарантує Києву. Тому українська держава продовжить боротьбу проти енергетичного проекту Газпрому.

Журналісти Bloomberg з посиланням на джерела в середовищі чиновників ФРН написали, що Німеччина не зупинить Північний потік-2 навіть у тому випадку, якщо Росія піде на нову агресію проти України.

У Європі на тлі низки проблем і дискусії щодо добудові та запуску Північного потоку-2 утворився дефіцит газу. Ситуація супроводжується рекордним злетом цін на паливо. У компанії-операторі ГТС України і Нафтогазі вважають, що ситуація, що склалася – результат газового шантажу Євросоюзу з боку Газпрому з метою прискорення запуску російського газопроводу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти