Спека вб'є урожай: як допомогти помідорам пережити посушливе літо

20 червня 2023, 09:49оновлено 21 червня 2023, 10:36
3253
Помідори люблять тепло, але занадто спекотне літо може залишити вас без врожаю. Що робити, щоб помідори не "згоріли"?

Помідор
Як допомогти помідорам у сильну спеку - прості й робочі способи / Колаж: Главред, фото: pixabay.com, ua.depositphotos.com

Помідори - теплолюбні рослини й добре ростуть на яскравому сонці. Але коли стовпчики термометра підіймаються занадто високо, рослини переходять у режим виживання. Щоб зберегти енергію та вологу, томати уповільнюють зростання, листочки скручуються, а занадто сильна спека і зовсім може вбити рослини. Главред розібрався, як захистити помідори від спеки і зберегти урожай.

Якщо вам цікаво, чим удобрювати помідори для великого врожаю, читайте матеріал: Чим підгодувати томати під час цвітіння: копійчане добриво на 20% збільшить урожай.

відео дня

Як часто потрібно поливати помідори у спекотну погоду

Помідори люблять не дуже часті, але рясні поливи. Якщо літо дуже спекотне, поливати їх можна через день. Ґрунт на грядці повинен залишатися вологим до наступного поливу.

Можна також поливати помідори щодня, а в сильну спеку і по 2 рази на день — вранці та ввечері. В цьому випадку води потрібно використовувати менше.

Під час формування зав'язей поливати помідори слід частіше і рясніше, ніж зазвичай. Це сприятиме швидкому росту плодів.

Як поливати помідори у відкритому ґрунті в спеку

У спеку помідори поливають виключно під корінь. Якщо застосовувати дощування, на помідорах розвинеться фітофтороз. Крім того, сонячні промені можуть спалити листочки і стебла.

Як захистити помідори від спеки

Грядку з томатами можна затінити. У садівничих магазинах продаються повітропроникні матеріали, призначені саме для цієї мети.

Також врятувати помідори в спекотні дні допоможе мульча. Насипте в грядки товстим шаром добре перепрілий гній або солому.

Що робити, якщо в спеку не зав'язуються помідори

Спека більше шкідлива для томатів в період цвітіння, ніж в той час, коли плоди вже зав'язалися. При поганому запиленні урожай може бути менше. Тому при температурі повітря вище 40 °C бажано проводити ручне запилення томатів.

Для цього вранці потрібно акуратно струсити кисть з квітами або взяти акварельний пензлик, забруднити його пилком і провести запилення маточки у кожної квітки. Після цієї процедури потрібно полити ґрунт.

Як захистити помідори від спеки за допомогою зубного порошку

Щоб захистити томати від втрати зав'язей, опіків і в'янення під час спекотного літа, можна застосувати простий засіб, який легко приготувати в домашніх умовах.

Досвідчені городники кажуть: щоб помідори не згоріли, потрібно побілити стовбур. Це допоможе від зайвого перегріву рослин і від випаровування вологи.

Для приготування побілки знадобиться зубний порошок з розрахунку 3 столові ложки на 10 літрів води.

Зубний порошок потрібно розмішати у воді, процідити через марлю. Цим розчином потрібно обприскати рослини в теплиці по листю (можна наносити і на плоди).

Надалі обробку можна повторити, але коли з‘явиться молоде листя.

У відкритому ґрунті таку обробку потрібно повторювати після кожного дощу.

Замість зубного порошку можна взяти зубну пасту (в складі повинен бути карбонат кальцію). На 10 літрів води знадобиться втричі більше зубної пасти, ніж зубного порошку.

Як допомогти помідорам в сильну спеку - лайфхак

Британський експерт із садівництва Кріс Боннетт рекомендує видаляти листя з нижньої частини кущів помідорів. На його думку, ця проста процедура допоможе томатам пережити сильну спеку, пише Express. Якщо видалити нижнє листя, це зменшить кількість необхідної води та покращить циркуляцію повітря.

Листя з рослин томатів зазвичай видаляють, коли найнижчі починають жовтіти. Однак це також можна зробити, коли погодні умови досягають високих температур. Крім води ця процедура також допомагає направляти поживні речовини до верхівки та плодів.

Видалення листя також усуває можливість розмноження попелиці та інших комах на помідорах. До слова, рослини, що піддалися тепловому стресу, стають набагато вразливішими для хвороб і шкідників, що в кінцевому підсумку може привезти до їхньої загибелі.

Раніше Главред писав, чим підгодувати томати під час цвітіння: копійчане добриво на 20% збільшить урожай.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти