Жити довше: названо дієту, пов'язану з "очікуваною тривалістю життя без хвороб" після 50

25 серпня 2021, 10:59
507
Число років життя без кардіометаболічних захворювань після 50 років склало 23,9 року.
Довголіття_руки_стареніе_здоров'я
Зниження ризику розвитку кардіометаболічних захворювань є ключовим моментом у досягненні довголіття / Pixabay

Кардіометаболічні захворювання-причина смерті номер один у світі. Кардіометаболічні захворювання-це група поширених, але часто запобіжних станів, включаючи Серцевий Напад, інсульт, діабет, інсулінорезистентність і неалкогольну жирову хворобу печінки. Таким чином, зниження ризику розвитку кардіометаболічних захворювань є ключовим моментом у досягненні довголіття.

Дослідження, опубліковане в американському журналі клінічного харчування, було спрямоване на вивчення зв'язку якості дієти з очікуваною тривалістю життя без кардіометаболічних захворювань у віці від 50 до 85 років.

Дослідники оцінили взаємозв'язок між показниками здоров'я 8041 учасника когортного дослідження Whitehall II (міждисциплінарне дослідження старіння) і прихильністю альтернативного індексу здорового харчування 2010 (AHEI-2010), пише Express.co.uk.

відео дня

читайте такожЛюди доживуть до тисячі років: вчені здивували несподіваним прогнозом рекорду довголіття

AHEI - 2010 заснований на 11 компонентах: шість компонентів, для яких максимальне споживання повинно було бути ідеальним (овочі, фрукти, цільнозернові, горіхи і бобові і поліненасичені жири), один компонент, для якого тільки помірне споживання вважалося ідеальним. (алкоголь) і чотири компоненти, уникнення або мінімальне споживання яких вважалося ідеальним (цукровмісні напої і фруктові соки, червоне і оброблене м'ясо, трансжири і натрій).

Кожному компоненту було присвоєно мінімальний бал 0 і максимальний бал 10.

Більш високий бал свідчить про більш здорову дієту.

Очікувана тривалість життя без кардіометаболічних захворювань визначалася на основі кількості років без цих хронічних захворювань.

Що з'ясували дослідники?

Число років життя без кардіометаболічних захворювань після 50 років склало 23,9 року для учасників з найздоровішою дієтою, тобто з більш високим балом по AHEI-2010, і 21,4 року для учасників з нездоровою дієтою.

Зв'язок між якістю дієти та очікуваною тривалістю життя без кардіометаболічних захворювань відповідала схемі доза-реакція, що означало, що чим більше учасників дотримувалися схеми харчування, тим більше користі.

Більш того, результати збігалися за професійним становищем, індексом маси тіла (ІМТ), рівнем фізичної активності і звичкою до куріння.

"Більш здорові харчові звички пов'язані з очікуваною тривалістю життя без кардіометаболічних захворювань у віці від 50 до 85 років", - підсумували дослідники.

Чого слід уникати

Скорочення споживання насичених жирів-ключ до довгого життя.

Насичені жири-це жир, що міститься у вершковому маслі, салі, топленому маслі, жирному м'ясі і сирі.

"Дієта з високим вмістом насичених жирів пов'язана з підвищеним рівнем не-ЛПВЩ (поганого) холестерину", - попереджає British Heart Foundation.

Ця жирна речовина пов'язана з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Занадто довге сидіння також може поставити під загрозу ваше здоров'я.

Дослідження пов'язують малорухливий спосіб життя з надмірною вагою і ожирінням, діабетом 2 типу, деякими видами раку і ранньою смертю.

"Щоб знизити ризик погіршення здоров'я в результаті бездіяльності, нам рекомендується регулярно займатися спортом, принаймні, 150 хвилин на тиждень, а також скорочувати час сидіння", - повідомляє NHS.

На думку здорового організму, вважається, що сидіння протягом тривалого часу уповільнює обмін речовин, що впливає на здатність організму регулювати рівень цукру в крові, артеріальний тиск і розщеплювати жирові відкладення.

"Багато дорослих у Великобританії проводять близько дев'яти годин на день, сидячи", - додає він.

"Це включає в себе Перегляд телевізора, використання комп'ютера, читання, виконання домашніх завдань, подорож на машині, автобусі або поїзді, але не включає сон".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти