Зимове сонцестояння 2022: точний час, традиції та прикмети

21 грудня 2022, 17:10
759
Ночі ставатимуть коротшими, а дні навпаки – з кожним разом все довшими.
Сонце, сонцестояння
21 грудня день зимового сонцестояння / perunica.ru

Зимове сонцестояння є одним з кульмінаційних днів у році. Це день виділяється на тлі інших, адже саме тоді Сонце проходить по відношенню до Північної півкулі через найпівденнішу точку екліптики. У той же час в Південній півкулі Сонце проходить через саму північну точку.

Навіть не використовуючи складні астрономічні пристосування неважко побачити, що в день зимового сонцестояння висота сонця над горизонтом на найнижчому рівні серед верхніх кульмінацій сонця для всіх днів.

Ще однією відмінною особливістю дня зимового сонцестояння є те, що він - найкоротший в році. У свою чергу ніч в цей день завжди буде найдовшою.

відео дня

При цьому після дня зимового сонцестояння можна говорити про те, що Земля змінює свою траєкторію і з кожним днем починає наближатися до літнього періоду – дні стають довшими, а ночі навпаки – коротше.

День зимового сонцестояння здавна був одним з шанованих свят у представників багатьох народів. Наші предки сприймали цей день як своєрідне відродження. У цей день було прийнято здійснювати різні ритуали і обряди, а також закочувати торжества.

Звернемо увагу на те, що в 2022 році День зимового сонцестояння в Північній півкулі припадає на 21 грудня. При цьому вчені-астрономи навіть вирахували точний час зимового сонцестояння. Цього року воно відбудеться в 21:48 за київським часом.

Коли ночі будуть ставати довшими

Ніч, що передує зимовому сонцестоянню, є найдовшою в році. Варто враховувати, що в 2022 році ніч з 20 по 21 грудня була найдовшою в році.

Відповідно, вже з 21 грудня ночі ставатимуть коротшими, а дні навпаки – з кожним разом все довшими.

Обряди і традиції

З Днем зимового сонцестояння здавна пов'язані різні містичні традиції і обряди. Деякі з них збереглися і практикуються і понині.

Плід бажань - насіння рослини кладуть в змочену водою ганчірочку і говорять заповітне бажання або старовинне заклинання, після чого пересаджують в горщик і вирощують до появи рослини (якщо все пройде вдало – навесні рослина пересаджують, що означає виконання бажань);

Купіль життя - в теплу розслаблюючу ванну додають ароматичних трав або піни, запалюють свічки і вимкнувши світло поступово занурюються, концентруючись на позитиві і відгороджуючись від негативу (зберіть його в кулак і викиньте геть, а спускаючи воду відчуєте, як проблеми стікають в каналізацію);

Виконання мрії - загадайте своє найзаповітніше бажання і напишіть на невеликому листку паперу і складіть, піднісши його до вогню (в той час як вогонь знищить папірець прочитайте заклинання або повторіть бажання), після чого зберіть попіл і розвійте на вулиці за вітром.

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти