Зубна паста, бананова шкірка і ще 7 незвичайних способів: чим найкраще чистити срібло

19 січня 2023, 07:49
Срібні вироби без забруднень - здійсненне завдання, якщо знати кілька секретів.
Як почистити срібло в домашніх умовах
Як почистити срібло в домашніх умовах / pixabay.com, ua.depositphotos.com

Швидко і ефективно почистити срібло в домашніх умовах може кожен бажаючий – якщо під руками не виявиться соди, у ванній в будь-якому випадку знайдеться тюбик із зубною пастою або брусочок мила.

Щоб срібло блищало, щоб прибрати з прикрас почорніння та сліди окислення, бруд та інші недосконалості, можна використовувати кілька лайфхаків, які на перший погляд можуть здатися справжньою магією.

Главред підкаже, чим можна почистити срібло без зусиль та додаткових витрат.

Сода і фольга

У каструлю додайте кілька кульок фольги, 2 л води та закип'ятіть. У киплячу воду всипте 4 столових ложки соди, перемішайте, і опустіть в воду срібний виріб. Через 5-7 хвилин його можна буде виймати, і протирати сухою м'якою тканиною.

Нашатирний спирт

У ємність (яка не використовується для вживання або приготування їжі) влийте 100 г води і 10 мл нашатирного спирту. Вкладіть в розчин аміаку срібло на 20-30 хвилин. Потім промийте виріб під холодною проточною водою і м'яко протріть серветкою.

Зубна паста

Ефективність зубного порошку в очищенні срібних виробів давно доведена, проте такий спосіб не дуже безпечний для м'якої поверхні срібла. Особливо для виробу з камінням і гравіюванням. Відмінною альтернативою порошку виступає зубна паста - вона менш абразивна, і більш зручна в нанесенні. Намажте та втирайте пасту в поверхню срібного виробу, а потім змийте засіб під холодною проточною водою. Додатковий блиск прикрасі можна надати, натерши його вафельним рушником або м'якою ганчіркою.

Зубна паста
Як зробити так щоб срібло блищало / pixabay.com

Кока-кола

Газовану воду для очищення срібних прикрас можна використовувати двома способами: гарячим і холодним. У першому випадку налийте колу в каструлю, доведіть до кипіння, потім опустіть туди виріб на 5-7 хвилин, та вимийте його під холодною проточною водою. У другому - просто опустіть срібло в стакан з газованою водою на пару годин, а потім змийте залишки лимонаду в холодній воді. Після очищення протріть виріб паперовою серветкою.

Бананова шкірка

Шкірку від банана перебийте блендером в дрібну, однорідну кашку. Подрібнену бананову шкірку нанесіть на срібну коштовність м'якими масажними рухами. Залишки банана змийте з виробу під теплою проточною водою, та натріть його до блиску.

Картопляний бульйон

Воду після варіння очищеної картоплі можна використовувати для очищення срібних прикрас. Перелийте гарячий бульйон в каструлю, попередньо вистеливши дно ємності фольгою, та дайте йому охолонути до кімнатної температури. Після цього опустіть срібло в каструлю на 15 хвилин. Потім виріб можна дістати, промити кип'яченою водою. Очищену прикрасу протріть м'якою ганчіркою.

Картопля, картопля
Чим можна почистити потемніле срібло / pixabay.com

Крейда

Розімніть в ступці крейда в пудру. Помішуючи, влийте в неї тонкою цівкою воду до утворення однорідної пасти. Зачерпніть трохи крейдяної пасти на ватяну паличку, і акуратно протріть всі забруднені ділянки. Потім виріб можна промити в теплій мильній воді, щоб видалити залишки бруду та крейди.

Спирт

Налийте спирт (можна горілку, але без ароматизаторів і присадок) в глибоку ємність, опустіть в неї срібну прикрасу на 20 хвилин. Після цього помістіть виріб під холодну проточну воду, і м'якою ганчіркою поліруйте поверхню до блиску.

Яєчний жовток

У сирому яйці відокремте жовток від білка. Змочіть в жовтку паперову серветку, і м'якими рухами натирайте поверхню виробу. Дайте жовтку обсохнути, а потім промийте прикрасу в теплому мильному розчині або під проточною водою. Промокніть зайву вологу рушником, і дайте сріблу просохнути.

Яйце, яєчний жовток
Чим найкраще чистити срібло / pixabay.com

Важливо пам'ятати: при чищенні родійованого, позолоченого, чорненого срібла і виробів з дорогоцінними вставками завжди варто вибирати самі щадні методи – теплий мильний розчин або проточну воду, і ватяні палички або оксамитову тканину. Прикраси або посуд зі срібла, міцність яких викликає сумніви, краще за все віддавати на чистку ювеліру.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти