4 простих способи як порізати цибулю без сліз

8 лютого 2022, 09:27
Швидкі лайфхаки позбавлять від сліз при нарізці цибулі.
Як порізати цибулю без сліз
Як порізати цибулю без сліз / depositphotos.com/

Лук на кухні – овоч універсальний і практично жодне блюдо не обходиться без його ароматних полукілець або кубиків. Ось тільки лити сльози над гострою приправою не дуже хочеться. Як правильно нарізати цибулю без сліз, розібрався Главред.

Про те, кому не варто їсти цибулю, щоб уникнути проблем зі здоров'ям, читайте в матеріалі: Лікар пояснила, кому не можна вживати цибулю.

Ми плачемо, нарізаючи цибулю, через пошкодження цілісності оболонки. Ферменти і сульфаксиди, які містяться в рослині з'єднуючись, утворюють сірчисті сполуки, які і наповнюють очі вологою. Змішуючись з сполукою сірки, сльози утворюють слабкий розчин сірчаної кислоти, який може викликати печіння. Порізати цибулю і не зронити ні сльозинки допоможуть чотири простих способи. На кухні більше не буде "цибулевих сліз".

відео дня

Для нарізки цибулі потрібно брати найгостріший ніж. Чим більше наточений кухонний атрибут, тим менше пошкоджуються клітини рослини, і виділяється сльозоточивих речовин. Гострий ніж допомагає знизити концентрацію парів і запобігти подразненню слизових.

Щоб запобігти сльозотечі можна охолодити цибулю. Поставивши рослину в морозилку на 5-10 хвилин перед нарізкою допоможе знизити темпи виділення речовин, які провокують "очі на мокрому місці". Для більшого ефекту можна охолодити і ніж. Можна охолодити цибулю і просто помістивши його в воду на кілька хвилин.

Можна нарізати цибулю перед вентилятором або витяжкою. Вони швидко нейтралізують всі випаровування.

Щоб не плакати, можна помістити цибулю в блендер і гарненько перемішати. Чаша міксера повинна бути закритою. Однак цей спосіб підходить, якщо вам потрібно подрібнити його до кашки.

Солодкі сорти цибулі містять менше сльозогінних речовин, тому якщо гострі відчуття і червоні очі не для вас, віддавайте перевагу йому.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти