Як сказати українською "солнцепёк": Авраменко назвав милозвучний відповідник

Як сказати українською "солнцепёк"/ скрін

Часто виникає дилема, як правильно назвати українською незатінене освітлене сонцем місце. Російському "солнцепёку" відповідає два мелодійні українські слова.

Коли ми потрапляємо на освітлену сонцем ділянку, яка нічим не закрита від сонячних промінчиків, часто важко пригадати, як же ж українською назвати це місце. Російське слово "солнцепёк", яке часто спадає на думку у таких випадках, можна замінити одним із двох милозвучних українських відповідників.

Про це розповів відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму новому уроці. Він запропонував збагатити свій словниковий запас словами, які стосуються літа, сонця і вітру.

"От часто запитують, який український відповідник російського слова "солнцепёк"? Друзі, незатінене освітлене сонцем місце називають осоння або пригрів (з наголосом на "и"). Слова осоння і пригрів – це синоніми", – пояснив Авраменко.

Також він розповів, як можна називати легкий вітерець. В українській мові є дуже гарне милозвучне слово.Читайте такожЯк правильно казати – чоловік чи мужчина: мовознавець Авраменко пояснив різницю

"А от коли потрапляємо на осоння, то так хочеться легкого приємного вітерця. Українці і для нього придумали слово. Воно приємне і поетичне – легіт, наголос на першому складі. Цитую Михайла Коцюбинського: "Сонце грає промінням, весняний легіт жене по небесній блакиті, як пух, легенькі білі хмаринки", – сказав мовознавець.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як сказати українською "солнцепёк":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше мовознавець Авраменко пояснив, з якого віку треба звертатися на "ви" до незнайомців. Також часто українці плутаються, коли саме варто писати "ви" з великої літери. Насправді є чіткі правила, яких варто дотримуватися.

Нагадаємо, раніше мовознавець пояснив, що означає вислів "гроші не пахнуть". Українці часто застосовують такий вислів, проте лише одиниці знають, що він насправді означає і яке його походження.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти