Вчені знайшли новий смертельно небезпечний наслідок гіпертонії

Вчені знайшли новий смертельно небезпечний наслідок гіпертонії / УНІАН

Вчені зробили відкриття завдяки виключенню з вибірки людей з нормальним тиском, які приймали антигіпертензивні препарати від випадку до випадку.

Гіпертонія майже в два з половиною рази підвищує ризик розвитку у хворого епілепсії, проте лікарське лікування високого тиску знижує ризики. Про це заявила група вчених з Медичної школи Бостонського університету, повідомляє журнал Epilepsia.

Фахівці проаналізували підсумки майже 20-річного спостереження за 2986 добровольцями, вік яких в середньому склав 58 років. За час дослідження в учасників зафіксували 55 випадків епілепсії, при цьому у страждаючих гіпертонією ця небезпечна хвороба виникала в два рази частіше.

Після виключення з вибірки людей з нормальним тиском, які приймали антигіпертензивні препарати від випадку до випадку, з'ясувалося, що гіпертонія пов'язана з підвищенням ймовірності розвитку епілепсії в 2,44 рази. На думку вчених, прийом необхідних ліків може знизити ризик виникнення цієї хвороби.

Згідно з підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 50 мільйонів людей страждають на епілепсію — одним з найпоширеніших неврологічних захворювань в глобальних масштабах.

Читати такожЧи можна знизити тиск без препаратів - відповідь кардіолога

Нагадаємо, раніше людям з підвищеним артеріальним тиском і слабкими судинами лікарі порадили уникати підйому важких гантель або гир.

Дієтолог проекту Natures Aid Дженні Логан назвала овоч, сік якого потрібно пити натщесерце проти високого тиску.

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти