Анна чи Ганна, Альона чи Олена: мовознавець пояснив, як правильно вживати імена

2 червня 2023, 12:40оновлено 2 червня 2023, 15:00
Батьки мають право називати дитину будь-яким ім’ям, але деякі варіанти імен не притаманні українській мові.
Украинский язык, Александр Авраменко
Мовознавець пояснив, як правильно вживати імена/ скрін

Серед українців часто виникають дискусії, як вживати ті чи інші імена, і який варіант правильний. Така проблема найчастіше переслідує батьків, які вибирають ім’я своїй дитині.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, який варіант поширених імен більш притаманний українській мові, а які варіанти більш властиві для використання в інших мовах.

Авраменко пояснив, що Анна і Ганна – це два фонетичні варіанти того самого імені. Проте у російській і болгарській мові поширений варіант Анна, а в українській, польській і білоруській – Ганна. У чеській – Гана з однією буквою "н". Мовознавець зазначив, що батьки мають право вибирати той варіант, який їм до вподоби.

"Нині в документах іноді записують не Христина, а Крістіна, не Микита, а Нікіта, не Олена, а Альона. Дорогі батьки, це ваше право, але більш поширений у нашій країні і, як на мене, правильний підхід, коли ім’я записують згідно з українською правописною традицією, а в житті називають тією формою, яка більше подобається", – зазначає Авраменко.

Він навів приклад своєї учениці Дарини – мама називає дівчинку ім’ям Дар’я, тато – Даринка, а в школі її кличуть Дашею.

"Цікаво, що їй усі варіанти подобаються. Але буває так, що людина любить, щоб її називали лише одним конкретним ім’ям, і вибір такий потрібно поважати", – наголосив мовознавець.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно вживати імена:

Раніше Авраменко розповів, чому неправильно казати "приношу вибачення". Мовознавець зазначив, що цей вислів зараз дуже поширений, проте багато хто навіть не здогадується, чому так говорити не можна.

Також раніше Авраменко розповів, чому ми неправильно кажемо "дякую". Хоч нам і здається, що ми правильно висловлюємо вдячність, часто ми припускаємося однієї величезної помилки.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти