Безплатне супердобриво для саду та городу: що робити з опалим листям восени

21 вересня 2022, 01:40
Якщо листя було здоровим, то йому можна знайти багато застосувань. Тому спалювати опале листя не варто, краще залишити його в саду. Куди ж подіти опале листя?
Опале листя
Опале листя можна використовувати як добриво / Фото ua.depositphotos.com

Опале листя в осінньому саду виглядає красиво, але воно може не лише радувати око, але і послужити хорошу службу дачникам. Якщо правильно утилізувати листя, то можна поліпшити якість ґрунту і домогтися високого врожаю на наступний рік.

Що робити з опалим листям восени

Перш ніж відповісти на запитання, що робити з опалим листям, спочатку потрібно з'ясувати, чи було листя здоровим. Якщо так, то застосувань може бути безліч:

  • зробити компост;
  • використовувати в якості ґрунту для розсади і кімнатних рослин;
  • укрити листям багаторічні рослини;
  • застосувати опале листя як добриво;
  • зробити основу для "теплої грядки".

Якщо ж в саду були парша, садова гниль, борошниста роса, коккомікоз, то в жодному разі не можна залишати опале хворе листя на ділянці. Компостувати його також не можна. Збудники хвороб благополучно перезимують, а потім заразять і посадки.

Опале листя - в чому користь для саду та городу

Листя містить мінерали та може стати відмінним органічним добривом для саду та городу. Розпадаючись, листя повертає в ґрунт ті поживні речовини, які воно отримало за час вегетації.

Опале листя покращує якість ґрунту і робить його більш пухким. Крім того, листя дає їжу бактеріям і комахам, які видаляють з ґрунту всілякі грибки та бактерії. Також листя - ласощі для дощових черв'яків, вони перетворюють ґрунт на гумус.

Навіщо закопувати листя у ґрунт

Як ми з'ясували, опале листя - це безкоштовне добриво, яке можна просто закопати в саду. Глибина закапування залежить від типу саду та кореневої системи культур, поруч з якими ви збираєтеся рити яму:

  • для ягідних кущів вистачить 15-20-сантиметрової глибини;
  • для зерняткових дерев - 60-70 см;
  • для карликових дерев - 30-40 см.

Мульча з листя

Сухим листям можна вкрити троянди, неморозостійкі багаторічники, декоративні чагарники. Таке мульчування не лише захистить ґрунт, але і поліпшить його якість. Зокрема, вкритий листям ґрунт не буде пересихати й розмиватися дощами, оголюючи коріння рослин. Крім того, мульча з листя блокує ріст бур'янів, а в процесі розкладання листя рослина отримуватиме корисні поживні речовини.

Щоби листя не розліталося від вітру, можна вдатися до деяких хитрощів. По-перше, шар листя повинен бути досить солідним - приблизно 15 см. По-друге, листя можна намочити, тоді жоден лист не ворухнеться, навіть якщо вітер буде сильним.

Як зробити теплу грядку з опалого листя

Осіннє листя - прекрасна основа для "теплої грядки". Щоб навесні отримати урожай якомога раніше, опале листя помістіть до країв в заздалегідь підготовлені траншеї, а викопаний ґрунт залиште біля майбутніх теплих грядок до весни.

На листя покладіть подрібнену траву та інші зелені залишки та полийте траншеї водою.

Навесні на листя насипте землю, після чого укрийте грядки нетканим матеріалом. Коли вони "зігріються", висадіть розсаду.

Як зробити компост з опалого листя

Опале листя можна подрібнити і додати в компост. При цьому потрібно скласти шарами по 15-20 см завтовшки "зелену" і "коричневу" органіку.

"Зелена" органіка (гній, пташиний послід, харчові відходи, скошена трава, бадилля, листя і вся інша зелена рослинність) насичена азотом. Вона розкладається швидко і з розігрівом, стаючи для компостної купи своєрідною грубкою, а для ґрунту — джерелом азоту.

"Коричнева" ж органіка (сухе листя, а також солома, папір, тирса, кора) пріє повільно, не виділяючи тепла. У ній мало азоту, але багато клітковини. Тому вона відмінно розпушує землю.

Раніше Главред писав, як приготувати найкраще добриво для герані з одного препарату з аптечки. Крім того, повідомлялося, що настій з кірок граната - дуже ефективне добриво, яке не поступається магазинним підгодівлям.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти