Буде неймовірний смак і аромат: що найкраще посадити поруч із перцем

20 травня 2022, 16:32оновлено 12 червня 2022, 23:27
Щоб отримати великий урожай перцю, для цього примхливого овоча потрібно підібрати хорошого сусіда. Культур-компаньйонів чимало. Але є один найідеальніший.
перець, базилік
Сумісність солодкого перцю з іншими овочами - що можна і не можна садити / Колаж ua.depositphotos.com, pixabay.com

Кожен городник знає, що сумісність овочів на грядці - дуже важлива умова для отримання хорошого врожаю, адже одні культури можуть погубити одна одну, а інші, навпаки, будуть цілюще впливати, залучати бджіл і навіть захищати від шкідників.

Раніше Главред писав, що категорично не можна садити поруч з помідорами і що найкраще посадити поруч з огірками. Тепер же мова піде про перці та його найкращих і найгірших сусідів на городі.

Що можна садити поруч перцем

Добрими компаньйонами для солодкого і гострого перцю можуть бути овочі, квіти і пряні трави. Вони будуть не просто гармонійно співіснувати, а й захищатимуть перець від хвороб і підвищуватимуть його врожайність.

відео дня

Чи можна садити перець поруч з помідорами? Безумовно можна. Ці два овоча прекрасно уживуться поруч, адже їм потрібні однакові умови вирощування і засоби для захисту від хвороб і шкідників. Єдине, що потрібно враховувати так це те, що при вирощуванні в теплиці томати потребують більш частого провітрювання, ніж перці.

Баклажани і солодкий перець - також хороші сусіди. Крім того, перці можуть вирощуватися спільно з цибулею, морквою та огірками.

Що найкраще садити поруч із перцем

Найкращими компаньйонами для перцю на грядці стануть трави. Зокрема, базилік, кріп і коріандр.

Саме сусідство з базиліком додасть неповторного смаку й аромату перцю, причому як солодкому, так і гіркому.

Існують понад п'ятдесят різних сортів базиліка (лимонний, карамельний, м'ятний, коричний, гвоздичний, крупнолистовий). І всі вони будуть однаково добре рости поруч із перцем.

Крім того, запах базиліка не подобається трипсам, мухам і комарам. Кріп і коріандр допоможуть відлякати від рослин тлю і залучити до грядки корисних комах.

Майоран, орегано (материнка), зелена цибуля і петрушка також є непоганими компаньйонами для кущів перцю. Їх можна вирощувати разом без будь-яких негативних наслідків.

читайте такожСекретна добавка підвищить врожайність: як посадити перець незвичайним способом

З гострим перцем добре поєднуються шпинат, салат, базилік, кріп, чебрець і кінза. Ці трави позитивно впливають на смакові якості гіркого перцю. Найголовніше, щоби рослини-компаньйони не відкидали на перці забагато тіні. І кущиків овоча має бути в рази більше, ніж зелені.

Оскільки перець висаджується у відкритий ґрунт в кінці весни - на початку літа, то до висадки розсади на його грядці можна вирощувати зелену цибулю, редис, горох або листовий салат.

Чи можна садити поруч солодкий і гострий перець

Солодкий і гострий перець вирощувати разом не можна. Справа в тому, що сорти можуть перезапилюватися. В результаті солодкий перець матиме гірчинку, а гіркий, навпаки, стане менш пекучим. Іноді може також змінитися форма — товщина стінок і розміри плода.

Таким чином, солодкий і гострий перець краще висаджувати на різні грядки. Відстань між ними має бути досить велика. Чим далі - тим краще, в ідеалі 20-30 метрів, особливо якщо гострого перцю садите багато.

читайте такожПерці будуть великими і солодкими: як приготувати найефективніше добриво своїми руками

Які квіти можна садити поруч із перцем

  • ромашка римська (пупавка) збільшує опірність перцю до різних захворювань;
  • чорнобривці допоможуть вбити грибки, які шкодять перцю та іншим овочевим рослинам;
  • настурція збагатить ґрунт;
  • петунія;
  • герань (пеларгонія) своїми ефірними оліями відлякуватиме японських жуків (хрущиків).

Що не можна садити поруч із перцями

Члени сімейства капустяних (хрестоцвітних) не повинні вирощуватися на грядці разом із солодким або гострим перцем. Йдеться про білокачанну капусту, брокколі, брюссельську капусту, гірчицю.

Квасоля, боби, включаючи соєві та боби Ліма, також є поганими компаньйонами для болгарського перцю.

Фенхель чинить негативний вплив на будь-які городні культури, зокрема і на перець.

Також солодкий перець не варто садити поруч з абрикосом, оскільки збудник грибкових хвороб, що вражає перці, може поширитися і на абрикосове дерево.

Перець не поєднується з картоплею і буряком. Це сусідство буде шкідливим для всіх культур. До того ж картопля поглинає всі вітаміни і мінерали для свого розвитку і зростання, обділяючи ними сусідні культури.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти