Чим годувати кошенят: збалансований раціон і заборонені продукти

2 лютого 2022, 06:30
Кошенят з 4-місячного віку можна переводити з грудного вигодовування на іншу їжу – домашню або спеціальний корм.
Чим годувати кошенят: збалансований раціон і заборонені продукти
Кошенята до 1 року потребують спеціального раціону, адже їхній організм росте / УНІАН

Кошенята потребують спеціального раціону, адже їхній організм швидко росте і повинен отримувати достатню кількість поживних речовин, вітамінів і калорій. Їм потрібна калорійніша їжа, ніж для дорослих котів, яка міститиме більше білків.

Главред розповість, як правильно годувати кошенят у різному віці, чому не можна поєднувати домашню їжу з кормами, і коли вже можна переводити тваринок на "дорослий раціон".

До 4 місяців кошенята повинні пити молоко матері. Антиоксиданти, які у ньому містяться, допоможуть сформувати міцний імунітет. Раніше ми розповідали, як самостійно годувати новонароджених кошенят без кішки – у разі, якщо мама покинула своїх дитинчат, або ж якщо ви знайшли кошенят на вулиці.

відео дня

Відлучати кошенят від грудного вигодовування мамою-кішкою можна у віці від 4 до 8 місяців. Яку їжу краще використовувати для перехідного періоду? Зверніть особливу увагу на те, щоб вона мала м’яку текстуру. Переводити кошенят на "дорослий раціон" можна з 1 року.

Кошенят з 4 місячного віку можна переводити або на спеціальний куплений корм, або на домашню їжу. Проте варто обрати один із цих варіантів і не змішувати їх.

Годування кошенят кормом

Ветеринари радять годувати кошенят спеціальним кормом, який обирати відповідно до віку вашого улюбленця. Так буде легше забезпечити організм тваринки необхідними поживними речовинами – виробники, як правило, розраховують необхідну кількість вітамінів, мінералів, білків і вуглеводів.

Сухий чи вологий корм для кошенят? Рекомендуєтьсяпоєднувати ці види кормів, проте давати їх обов’язково у різних мисках. Якщо кошенята п’ють недостатньо води (вони повинні отримувати приблизно 60 мл води на 1 кілограм ваги тіла за день, враховуючи також рідину у їжі), то краще давати їм більше вологих кормів на противагу сухим.

Не можна часто змінювати обраний вид корму – організму кошеняти доведеться щоразу заново пристосовуватися до нової їжі. З цієї ж причини не рекомендується "розбавляти" раціон кошенят домашньою їжею, якщо ви постійно годуєте їх купленими кормами.

Вологі корми і консерви варто зберігати у холодильнику. Ті, які кошеня не з’їло упродовж години, краще викинути.

Годування кошенят домашньою їжею

Варто запам’ятати, що раціон кошенят не завжди перетинається із нашим раціоном харчування. Тому буде не правильно давати їм усе те, що ви їсте самі.

Щоб вони отримували достатню кількість необхідних поживних речовин, не менше 60% раціону повинно займати м'ясо. Кошенятам потрібно давати варене або сире м’ясо птиці, кролика або яловичину. Організм маленьких котиків найкраще засвоює курятину.

Раз на тиждень можна годувати кошенят відвареною морською рибою. Кілька разів на місяць дозволяється давати печінку та інші субпродукти.

10% раціону повинні займати сирі чи відварені овочі. Проте не можна давати кошенятам помідори, баклажани та бобові.

З каш організм кошеняти найкраще засвоює гречку, рис і вівсянку, а от геркулесу варто уникати. У харчування кошенят варто включити жовток курячих яєць або перепелині яйця – такий продукт тваринкам дозволяється їсти один раз або двічі на тиждень.

Щодо молочних продуктів, то в раціоні кошеняти можуть бути:

  • кефір,
  • ряжанка,
  • кисломолочний сир.

А от вживання нежирної сметани і твердого сиру краще обмежити і давати небагато.

Чим не можна годувати кошенят

Продукти із цього списку не можна вживати не лише кошенятам, а й усім котам загалом:

  • смажене або жирне м'ясо будь-яких видів,
  • коров’яче молоко – коти не засвоюють лактозу, тому воно може викликати діарею,
  • "кисломолочка" і сир з великою жирністю,
  • прісноводна риба,
  • картопля – котячий організм її не засвоює,
  • бобові – можуть викликати здуття і розлади травлення,
  • ковбаса,
  • сіль,
  • спеції,
  • солодощі
  • хлібобулочні продукти.

Як облаштувати "їдальню" для кошенят

Кошенята, як і коти загалом, люблять, щоб під час вживання їжі навколо них була спокійна обстановка. Миску з їжею не можна ставити поруч з ємністю для води – адже тоді малюк може змішати вміст обох ємностей. При цьому воду для кошенят потрібно міняти щодня, щоб вона була свіжою.

Також коти не люблять, коли неподалік від миски з їжею стоїть їхній туалет – варто подбати про розташування таких ємностей у різних місцях подалі один від одного.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти