Чим обробити капусту, щоб її не їли: прості способи боротьби зі шкідниками

29 червня 2023, 11:16оновлено 30 червня 2023, 17:23
3225
З головними ворогами капусти можна боротися дієвими народними методами.
Капуста
Через шкідників можна втратити весь урожай капусти / Колаж: Главред, фото: скріншот , pixabay.com

Соковиті капустяні листи привертають велику кількість шкідників. Вони вмить можуть знищити урожай, в який городник вклав величезну кількість своєї праці. До головних ворогів капусти відносяться: хрестоцвітна блішка, голий слимак, попелиця, метелик білокрилка. З кожною з цих комах можна боротися за допомогою простих і дешевих народних засобів.

Якщо ви хочете дізнатися, чому капуста раптово перестала рости і як це виправити, читайте матеріал: Будь-яка капуста буде рости, як скажена: рецепт дешевого диво-засобу.

Також багатьом городникам буде цікаво, чи можна поливати помідори щодня. Читайте наш матеріал: Як часто треба поливати помідори: золоте правило здивує багатим урожаєм.

відео дня

Як боротися з хрестоцвітною блішкою

Хрестоцвітна блішка харчується рослинами сімейства хрестоцвітних, зокрема і капустою. Якщо від неї не позбутися, то врожаю можна не чекати.

Прогнати шкідника з ділянки допоможуть прості засоби. По-перше, блішки бояться вологи, тому для посадки розсади капусти потрібно вибирати сире місце. Далі на допомогу прийде рясний полив.

Тютюновий пил і деревна зола для капусти - ще один простий спосіб боротьби з блішкою. Цією сумішшю потрібно обсипати саджанці рано вранці, коли випала роса. Зола ускладнить блішці процес харчування.

Також можна обприскати капусту настоєм золи і мила. Для цього зола заливається окропом в пропорції 1:3. Розчин повинен настоятися протягом двох днів. Далі додається рідке або господарське мило.

Як позбутися від білокрилки на капусті

Метелик білокрилка харчується соком рослин і здатна всього за кілька тижнів повністю знищити урожай не лише капусти, а й огірків, помідорів, салату, декоративних насаджень.

Позбутися від комах можна, зібравши їх вручну. Але це потребує дуже багато сил і часу. Якщо немає можливості щодня приділяти городу увагу, то можна обприскати капусту розчином оцту з милом.

Його готують таким чином: 10 л води + 50 мл натурального яблучного оцту + 30 г стружки господарського мила. Все ретельно перемішується. Далі можна обробляти рослини.

Ще один варіант - настій з цибулі та часнику. По 100 г часникових і цибулевих стрілок потрібно подрібнити в блендері. Після їх необхідно настоювати протягом тижня в щільно закритій ємності. Перед обробкою капусти розводять масу в 5 л води. Обприскування проводять один раз на два тижні.

Обробляти можна не лише капусту, але і ґрунт.

Як позбутися від голого слимака

Голий слимак харчується як насінням, так і листям капусти. Найпростіший спосіб від нього позбутися - це обсипати грядки золою, вапном, тютюновим пилом.

Ще один варіант - змайструвати пастку для слимаків. Для цього потрібно налити трохи пива в пластикову пляшку, закопати її майже горизонтально по горлечко. Шкідники будуть заповзати всередину.

Як позбутися від попелиці на капусті

Найпростіший спосіб позбутися від попелиці на капусті - це посадити на сусідній грядці кріп. Він приверне сонечок, які будуть знищувати тлю.

Також з попелиць можна боротися оцтом і настоєм тютюну, оскільки різкі запахи відлякують комах.

Перший спосіб: 200 мл звичайного столового оцту потрібно розбавити у відрі води і додати 40 г будь-якого мильного розчину. Добре розпорошити на нижню частину листя.

Другий спосіб: 10 г сухого тютюну залити 5 л води і настояти протягом доби. Потім додати ще 5 л води і кип'ятити 2 години. Обприскати отриманою рідиною капусту.

Як розвести дігтярне мило для капусти

Дігтярне мило дуже часто використовують як хороший дезінфікуючий засіб для капусти. Воно вб'є тлю та очистить рослини від наслідків її перебування, таких як поява бактерій та цвілі.

Щоб приготувати розчин потрібно взяти один літр теплої води і в ній розвести 100 г дігтярного мила. Довести розчин до 10 літрів, додавши 9 літрів холодної води.

Цим розчином потрібно обприскувати капустяні качани і ніжки.

Раніше Главред писав, чим поливати капусту для зав'язування качанів: цей засіб є в кожній аптечці.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти