"Число інфарктів зросте": лікар пояснила небезпеку переведення годинників на зимовий час

14 жовтня 2021, 23:55
За словами кардіолога, частіше за інших від переведення годинників страждають пацієнти з серцево-судинними хворобами.
години
Переведення годинників на зимовий час / pixabay

Україна в ніч з 30 на 31 жовтня в 2021 році перейде на зимовий час. Лікар кардіолог Людмила Васильєва розповіла, чим загрожує переведення годинників для здоров'я українців.

З листопада через перехід на зимовий час Сонця стане ще менше, звідси нестача вітаміну D, і підвищення рівня гормону стресу – кортизолу. А порушення звичних біоритмів позначається на самопочутті.

"Це може проявлятися в порушенні сну, загальної стомлюваності, зміни емоційного стану – наприклад, підвищеної дратівливості, збої в роботі серцево-судинної системи. Можуть загострюватися хронічні захворювання, патології суглобів, прояви остеохондрозу. "Додає" негативної дії адже ще й зниження температури на вулиці і в квартирах. Все це призводить до того, що в цей період кількість інфарктів збільшується на 30-50%", - пояснює кардіолог Людмила Васильєва, передає kp.ua.

Кардіолог зазначає, що частіше за інших від переведення годинників страждають пацієнти з серцево-судинними хворобами, кількість викликів швидкої допомоги з приводу їх загострень в такі періоди істотно зростає.

Як переведення годинників впливає на здоров'я дітей і дорослих

За словами лікаря, люди скаржаться на підвищення тиску, почастішання нападів стенокардії, аритмії. Окрема група ризику - маленькі діти і люди похилого віку.

Ранній підйом і пізнє засипання можуть спровокувати проблеми зі сном і перевтому, так що краще заздалегідь і поступово перебудовувати режим.

Педіатри рекомендують почати укладати спати на 10-15 хвилин пізніше звичайного, щоб дитина трохи довше поспала вранці, і кожен день збільшувати цей інтервал, поки графік не зміститься.

"Якщо вона все одно прокидається рано, не вмикайте світло і не починайте звичний день, постарайтеся знову вкласти дитину. Кілька днів - максимум тиждень, терпіння і наполегливість – і пристосування до зміни годин пройде", - кажуть фахівці.

читайте такожЛікар пояснив, який час краще для людини-зимовий або літній

Літнім людям, для яких перехід на інший час є стресом, лікарі радять не надто звертати увагу на годинник.

"Є можливість довше поспати - спіть на здоров'я за своїми власними біоритмами. Безсоння в літньому віці загострює наявну "хроніку" і викликає важкі депресії", - кажуть медики.

Як пережити переведення годинників на зимовий час

На думку кардіолога Людмили Васильєвої, здоровій людині на адаптацію потрібно до трьох днів, тим, у кого є хронічні захворювання, може знадобитися до двох тижнів для перебудови режиму.

  • Починайте раніше лягати спати хоча б на 15-30 хвилин.
  • Більше гуляйте на вулиці.
  • Займайтеся спортом.
  • Вранці робіть зарядку.

Нагадаємо, в Україні перехід на зимовий час відбудеться в ніч на 31 жовтня о 4:00 за київським часом. Час переводиться на годину назад.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти