Що робити, якщо у дитини запор: способи, які дійсно можуть допомогти

29 серпня 2022, 07:00
Причиною запору у малюка може виявитися не тільки харчування мами, але і те, що його організм ще не навчився виштовхувати калові маси.
немовля
Що робити, якщо у дитини запор / Фото pixaby

Кожна мама хоче, щоб її дитина була здоровою і щасливою. Але з маленькими дітьми вся складність полягає в тому, що вони не можуть сказати, що їх турбує або що болить. До того ж немовлята ще багато чого не вміють робити, через що можуть виникнути серйозні проблеми.

Часто молоді мами стикаються з делікатними моментами, коли їх улюблене чадо не може сходити в туалет. Іноді запор у новонароджених може тривати навіть кілька днів, а то і тиждень. Якщо дитина не турбується і відчуває себе добре, то немає приводу для хвилювання. Однак якщо у малюка запор і його це мучить, то тоді необхідно вжити заходів.

Ми розібралися, як саме допомогти дитині в такі моменти і що робити, щоб це не повторилося в майбутньому.

Яка норма стільця

Як ми вже сказали, новонароджена дитина може не ходити в туалет по-великому кілька днів і нормальним це вважається, якщо її нічого не турбує. Однак все ж медики говорять про те, що для малюка віком до 4 місяців нормальним є спорожнення до 7 разів на добу. При цьому кал повинен бути кашкоподібного виду і мати жовтуватий або гірчичний колір.

Дитина
Що робити, якщо у дитини запор / ua.depositphotos.com

Якщо дитина ходить в туалет по-великому більше разів на добу або стілець має зеленуватий або червоний відтінок, вам необхідно терміново проконсультуватися з педіатром. Нормальним вважається якщо дитина не спорожнялася до 3 днів.

Варто відзначити, що причиною запору в більшості випадків є незрілість шлунково-кишкового тракту, простими словами - дитина ще не навчилася какати.

Що робити, якщо у дитини запор

Досвідченим мамам досить легко буде зрозуміти, що у їхнього малюка запор. В такому випадку діти можуть плакати, підтискати під себе ніжки, а в деяких випадках це може викликати навіть посмикування дитини, якщо тверді калові маси доставляють серйозний дискомфорт.

Немовля
Що робити, якщо у дитини запор / tsn.ua

В такому випадку для початку можна зробити обережний масаж животика - круговими рухами можна спробувати масажувати в області кишечника. Також допомогти може положення, при якому ніжки малюка будуть зігнуті і злегка притиснуті до животика.

Проблема також може виявитися в гіпертонусі сфінктера немовляти, який не дає каловим масам вийти назовні через анальний прохід.

Щоб допомогти малюкові цієї ж хвилини, можна використовувати гліцеринові свічки, вони вважаються найбезпечнішими. Однак їх не варто застосовувати постійно, адже це може нашкодити. Такі свічки варто використовувати лише в екстрених випадках, коли дитина погано себе почуває і не може сама сходити до туалету.

Педіатри також можуть порадити використовувати мікроклізми, всередині яких знаходиться рідина, здатна допомогти дитині сходити в туалет, або газовідвідні трубочки.

Важливо! У будь-якому випадку не варто займатися самолікуванням, необхідно звернутися до педіатра, який зможе підібрати кращий варіант конкретно для вашої дитини. Також лікар може побачити нюанси, які і є проблемою появи запору у малюка

Як уникнути запору у малюка

Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, то тоді мама повинна переглянути свій раціон. Жінці в такому випадку необхідно більше вживати рослинних компонентів - продуктів, які багаті клітковиною. Серед таких є яблука, курага, гарбуз, хліб з борошна грубого помелу. Фрукти і овочі краще їсти запеченими або вареними, так як у дитини може підвищитися газообмін після сирих продуктів.

Також можна більше їсти вівсянки і гречки, кисломолочні продукти. А ось жирне м'ясо, продукти з консервантами краще виключити. Мамі також варто випивати багато води - 2-3 літри в день.

Якщо у дитини вже почався прикорм, то варто давати їй більше звичайної води - дитяча з магазину/аптеки або кип'ячена. Також варто давати продукти, багаті клітковиною, але не варто годувати малюка великою кількістю банана. Якщо жовті банани здатні допомогти з випорожненням, то зелені тільки все погіршать і самі спровокують запор.

Нагадаємо, нещодавно Главред розповідав про те, що ні в якому разі не можна робити по відношенню до дитини.

Вам також сподобається:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти