Що робити з машиною в спеку: 5 порад, які забувають багато автомобілістів

11 липня 2023, 05:30оновлено 11 липня 2023, 23:10
Як спека впливає на автомобіль, знає чимало любителів їзди на дорогах, щоб полегшити поїздки слід дотримуватися деяких простих рекомендацій.
Салон авто
Як їхати в спеку на машині і що треба знати тим, хто за кермом / Instagram.com

Багато автолюбителів знають, що спека є непростим випробуванням як для машини, так і для водія. Чимало людей задається питанням, чому в спеку погано їде машина. Справа в тому, що робота двигуна, через брак повітря, стає нестабільною, і автомобілісти стикаються з проблемами. Ми розповімо вам, як полегшити свої поїздки спекотного літа.

Цікавитеся автомобілями? Тоді вам буде цікавий наступний матеріал: Як не "вбити" авто: чому не можна глушити двигун з включеним кондиціонером

Як врятуватися від спеки в дорозі

Перевірте систему охолодження вашої автівки

відео дня

Не затягуйте з проведенням техогляду. Потрібно в обов'язковому порядку перевіряти рівень антифризу в розширювальному бачку. Якщо є така необхідність, слід долити рідину по мітках. Найкраще це робити, коли двигун холодний.

Також потрібно уважно оглянути всі патрубки і радіатор. Переконайтеся, що немає ніяких патьоків або витоків. У охолоджуючої рідини термін експлуатації обмежений, він залежить від марки. Зазвичай це від 5 років або від 20 до 40 тисяч кілометрів пробігу. Рідина протягом часу забруднюється і втрачає свої властивості. Забули, коли останній раз робили заміну антифризу? Швидше позбавляйтеся старого і заливайте новий.

Не забудьте перевірити, чи вмикається вентилятор радіатора на прогрітому двигуні. У разі проблеми звертайтеся до автоелектрика, щоб фахівець усунув несправність, яка виникла. Інакше ймовірний ризик закипання антифризу під час руху на малій швидкості і в пробках, коли для охолодження не вистачає природного обдування повітрям.

Частіше мийте свій автомобіль і не залишайте його брудним

Влітку бруду менше, ніж пізньої осені і взимку, але машину потрібно не просто мити, а робити це частіше, ніж в будь-яку іншу пору року. Хоча б 1-2 рази на тиждень. Наліт з пилу або пташиний послід призводять до вигорання фарби, після чого з'являються плями на кузові. Чистий автомобіль, навіть найтемнішого кольору, добре відбиває сонячні промені і допомагає зберегти лакофарбове покриття.

Радіатор автомобіля не повинен бути брудним

Пам'ятайте про чистоту радіатора двигуна та кондиціонера. Коли ви пересуваєтеся на машині, до радіатора потрапляють пух, пил і різне сміття, внаслідок чого стільники забиваються, а охолодження погіршується. Використовуйте мийку високого тиску і несильним струменем промивайте радіатор з боку двигуна, щоб бруд виштовхувався назовні. Якщо сміття мало, достатньо буде продути стільники стисненим повітрям.

Не піддавайтеся паніці, якщо ваш двигун "закипів"

Коли ви раптом зіткнулися з ситуацією, за якої стрілка температури вже дійшла до червоної зони, а з-під капота пішли струменя пари, не лякайтеся. Увімкніть піч на максимум для збільшення відбору тепла і зниження температури охолоджуючої рідини. Після цього одразу зупиніться і під час руху на малих обертах знайдіть місце, де зможете зробити зупинку.

Двигун слід заглушити, але вимкнути запалювання не потрібно, щоб вентилятор продовжував свою роботу. Обов'язково, щоб не обпектися, надягніть рукавички або ганчірку і відкрийте капот. Зачекайте декілька хвилин, після чого зніміть кришку розширювального бачка для стравлювання надлишкового тиску.

Дочекайтеся охолодження двигуна і прямуйте в найближчий від вас автосервіс, щоб там усунули проблему, спочатку поповнивши рівень охолоджуючої рідини. Зазвичай радять доливати ту марку антифризу, яка була залита раніше. Можна використовувати і звичайну дистильовану воду, якщо під руками немає охолоджуючої рідини. Однак після такої процедури антифриз якомога швидше слід замінити.

Захистіть салон вашого автомобіля від прямих сонячних променів

Часто автомобіль знаходиться на парковці під сонячними променями. За такої спеки температура в салоні навіть за 30 хвилин може дійти до +50. Пластик приладової панелі перегрівається і може потріскатися, шкіра салону псується. Страждає навіть тканинна оббивка, яка вицвітає.

У салоні машини не можна забувати запальнички, телефони або будь-які інші гаджети, де є акумулятор. Через перегрів може статися пожежа.

Щоб знизити нагрів автомобіля, знадобляться спеціальні екрани для лобового скла, які відбивають світло. Їх легко встановити за допомогою присосок, в результаті чого сонячні промені не проникають до салону, а температура знижується десь на 10 градусів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти