Що означає слово "звитяга" і чому ми неправильно його вживаємо: пояснення мовознавця

10 липня 2023, 06:45оновлено 11 липня 2023, 16:13
24926
Слово "звитяга" у час війни в Україні вживається часто, але не всі знають, що воно точно означає.
Украинский язык, Александр Авраменко
Що означає слово "звитяга"/ скрін

У час, коли українські воїни захищають нашу державу від російських окупантів, слово "звитяга" уже міцно засіло у нашому словниковому запасі. Але навіть зараз дуже багато людей не знають справжнього значення цього слова, тому часто використовують його неправильно.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що насправді означає це слово.

"Є у нашій мові слова, які ми чуємо змалку і ніби знаємо, що вони означають. А потім виявляється, що не те значення вкладали у слово, і що у словнику це слово має зовсім інший зміст", – зазначає Авраменко.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Чому ми неправильно вживаємо слово "заставляти": Авраменко вказав на помилку

Він пояснив, що "звитяга" означає перемогу у бою, подвиг.

"Сьогодні розмова про слово звитяга. Усі ми його знаємо. Але що воно означає? Звитяга – це перемога у бою, подвиг. Наприклад, звитяжний бій, тобто переможний. А також це досягнення, успіх, здобуті наполегливою працею. Наприклад, трудова звитяга", – пояснив Авраменко.

Украинский язык
Що означає слово "звитяга"/ скрін

Дивіться відео з поясненням Авраменка, що таке "звитяга":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, що означає загадкове слово "лимар". Ми можемо часто зустрічати це слово або прізвища, які від нього походять, але навіть не здогадуватися про його значення.

Також раніше Авраменко пояснив, чому ми неправильно вживаємо слова "уїхати" і "угнати". Деякі слова, які міцно прижилися у нашому мовленні, насправді – суржик. Але використовуючи їх, ми навіть не здогадуємося про це.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти