Що означає вислів "на руку ковінька": Авраменко дав несподівану відповідь

6 липня 2023, 06:40оновлено 8 липня 2023, 01:39
48814
Більшість українців навіть не здогадуються, що приховує у собі давній вислів, який прийшов до нас від наших предків.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, що означає вислів "на руку ковінька"/ скрін

Із давнини до наших днів прийшло багато різноманітних висловів, значення яких в сучасності вже розуміють не усі. Серед таких висловів – фразеологізм "на руку ковінька".

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що означає цей фразеологізм і в яких випадках його застосовують.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Як сказати українською "квартира со всеми удобствами": Авраменко назвав цікавий вислів

"Сьогодні будемо збагачувати наш словник фразеологізмами. Можливо ви чули вислів "на руку ковінька". От що він означає і що таке ковінька? Значення фразеологізму "на руку ковінька" таке – якраз того і треба; до речі; вигідно. Наприклад: "Ніхто не хоче їхати у відрядження. Я поїду, мені це на руку ковінька" – тобто мені саме цього і треба", – пояснив Авраменко.

Мовознавець розповів, що ковінька – це палиця із загнутим кінцем, яку використовували у давній хлоп’ячій грі. Вона мала приблизно таке ж саме значення, що і ключка в хокеї, та й за формою вона на неї схожа.

"Щоправда ковінькою били не по шайбі, а по опуці. Опука – це своєрідний м’яч, виготовлений з кульки вільшини, що росте при корені на стовбурі. І грали у ковіньки не тільки на льоду, а й на землі. Ось звідки та ковінька", – зазначив Авраменко.

Також він нагадав, що відомий також стійкий лайливий вислів "матері його ковінька", який вживають для вираження незадоволення, обурення.

Дивіться відео із поясненням Авраменка, що означає вислів "на руку ковінька":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше мовознавець розповів, як правильно – "торгОвельний" чи "торгІвельний центр". Часто не лише пересічні українці, а й власники таких закладів припускаються дуже поширеної помилки у вживанні цього слова.

Також Раніше Авраменко пояснив, як правильно казати – крапка чи точка. Мовознавець розповів, чи є в українській мові слово "точка", що воно насправді означає і в яких випадках його використовують.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти