Як "врятувати" заряд ноутбука і продовжити його роботу від батареї при відключеннях світла

1 грудня 2022, 09:11оновлено 1 грудня 2022, 15:49
Виконання низки простих правил суттєво продовжить роботу ноутбука від батареї після вимкнення світла.
Ноутбук
Як продовжити роботу ноутбука на Windows від батареї/ УНІАН

Після вимкнення світла деякий час ще можна продовжувати працювати на ноутбуці, виконуючи потрібну роботу. Але багато хто стикається з проблемою, коли заряд батареї без доступу до електроживлення дуже швидко "сідає".

Прийнято думати, що це в основному залежить від віку та зношеності батареї ноутбука. Ця ознака суттєво впливає на те, як довго ваша техніка протримається після вимкнення живлення. Проте є низка порад, які допоможуть батареї довше тримати заряд, навіть якщо вона уже досить сильно зношена. Список таких порад для ноутбука на операційній системі Microsoft Windows опублікував проєкт WikiHow.

1. Одночасно намагайтеся виконувати якомога менше завдань

Закрийте усі програми, які не використовуєте. Навіть якщо вони відкриті у фоновому режимі, вони все одно "з’їдають" добру частину заряду батареї. Якщо хочете, щоб заряд ноутбука протримався якомога довше, краще паралельно з роботою не слухати музику на фоні "для настрою".

відео дня

Натомість якщо ви знаєте, що та чи інша програма знадобиться вам під час роботи кілька разів, краще тримати її відкритою. Адже кожне нове завантаження з жорсткого диска є дуже енергоємним процесом.

2. Стежте за системною пам’яттю

Краще за можливості надавати перевагу простим програмам, які не використовують оперативної пам’яті, накопичувача або обчислювальної потужності. Якщо у вас у браузері відкриті якісь непотрібні чи неважливі вкладки – краще закрийте їх.

Замість енергоємного Microsoft Word краще користуватися простим текстовим редактором. Також варто пам’ятати, що перегляд фільмів або ігри дуже швидко "посадять" ваш акумулятор.

3. Керуйте живленням

Користуйтеся налаштуваннями живлення, які вбудовані у ваш ноутбук. Якщо у вас Windows 8/8.1/10, то їх можна знайти за алгоритмом "Параметри" – "Система" – "Живлення та режим сну". В операційних системах Windows XP/Vista/7 їх можна знайти, натиснувши на кнопку "Електроживлення" на панелі керування.

Також варто відключити Wi-Fi та Bluetooth. Навіть якщо ви ними у цей момент не користуєтеся, вони продовжують непомітно шукати мережу, у результаті "з’їдають" заряд вашого акумулятора.

За умови, що ви не використовуєте їх у цей час, вимкніть порти VGA, Ethernet, PCMCIA, USB, і бездротовий зв'язок. Вони теж споживають частину заряду батареї.

Якщо вам потрібно відійти від ноутбука і ви якийсь час не будете ним користуватися, краще вимкніть його або переведіть у режим сну. Якщо ви залишите його у режимі очікування, він продовжить споживати значну частину заряду.

4. Зменште яскравість екрану

Чим яскравішим є екран ноутбука, тим більше використовується заряду батареї.

Також можна зменшити роздільну здатність екрану. Для цього правою кнопкою миші клацніть по вільному простору на дисплеї та оберіть у меню пункт "Параметри екрану/дисплею".

5. Не перегрівайте ноутбук

Якщо ноутбук сильно перегрівається, батарея "сяде" швидше. Те ж саме стосується ситуації, якщо сильно переохолодити техніку.

Краще використовувати охолоджувальну підставку, якщо ви під час роботи ставите ноутбук на коліна. Але зважайте на те, що деякі з таких підставок мають можливість підключення до ноутбука для роботи вбудованого у них вентилятора. Зрозуміло, що краще не підключати їх до ноутбука, адже тоді вентилятор також буде тягнути заряд батареї.

Під час роботи краще не ставити ноутбук на поверхні, які можуть спричинити його нагрівання – подушку, ковдру тощо.

6. Оптимізуйте периферійні пристрої

Краще вимкнути зовнішні пристрої, використання яких теж тягне заряд батареї – USB-миша, портативні жорсткі диски, USB веб-камери, тощо. Якщо хочете зекономити заряд, зберігайте дані у пам’яті комп’ютера, на флеш-накопичувачі або у хмарі, а не на CD або DVD.

Також не варто залишати диск у DVD-приводі, адже він буде час від часу переходити у робочий режим і тягнути електроенергію.

Якщо ви не плануєте слухати аудіо чи дивитися відео, краще зменшити рівень гучності на ноутбуці або взагалі вимкнути звук.

Крім цього, зекономити заряд допоможе вимкнення функції автозбереження у MS Word та Excel.

7. Правильно доглядайте за батареєю

Фахівці радять не заряджати батарею до кінця, адже це буде пришвидшувати її зношуваність. Краще вимикати ноутбук з мережі, коли він заряджений на 80-85%. Також не варто дозволяти йому розряджатися нижче 20%.

Якщо у вас є запасна знімна батарея, заряджайте її не рідше, ніж раз на два тижні. Адже навіть якщо ви нею тривалий час не користуєтеся, вона все одно розряджається.

Також не варто тримати ноутбук постійно у режимі зарядки або лишати його весь час увімкненим, навіть коли ви на ньому не працюєте.

Раніше ми розповідали, як зарядити ноутбук за допомогою повербанка. Повербанк найчастіше використовують для того, щоби заряджати смартфони і смарт-годинники. Проте деякі моделі підійдуть і для підзарядки ноутбука, але є нюанси.

Також раніше Главред розповідав, як зробити так, щоб телефон менше розряджався. Час роботи телефону або планшета можна продовжити, вдавшись до нехитрих маніпуляцій.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти